Opgericht: 15 juli 1928
Nautilus = Zeevaarder
In augustus 1929 wordt aan de besturen van de A.K.V.B. (Amsterdamsche Kantoor Voetbal Bond en de A.V.B. (Amsterdamsche Voetbal Bond) meegedeeld dat Shell en Kondor Labora zijn gefuseerd, maar wel elk in hun eigen klasse blijven spelen. Een fusie en toch geen fusie.
De oprichtingsdatum van Kondor Labora was in april 1924.
Doordat Shell in de (niet erkende) AKVB en Kondor Labora in de officiële AVB uitkwamen stemde Kondor Labora ermee in dat de fusienaam S.H.E.L.L. (Sport houdt elk lichaam lenig) werd en zo erg veel leek op de naam Shell. Bovendien ook toen bleek dat Kondor Labora uit het laboratorium van de Koninklijke Shell is ontstaan.
Beide verenigingen streefden ernaar om voor één en dezelfde bond uit te komen en daarom werd in 1929 een fusiecommissie opgericht.
Pas in 1935 kwam een commissie met vertegenwoordigers van beide verenigingen tot het definitieve besluit Kondor Labora en Shell samen onder de naam S.H.E.L.L. en met ingang van het seizoen 1935/1936 in de AKVB uit te komen.
Omdat de KNVB-regels het echter niet toestonden onder de naam S.H.E.L.L. verder te gaan werd de naam gewijzigd in Nautilus. De oorsprong van deze naam kwam van de schelpenfamilie Nautilus en is nog steeds het wereldberoemde logo van de Koninklijke Shell.
Als shirtkleur werd gekozen voor rood met de gele V (voorstellende de Nautilusschelp), witte broek en rode kousen.
Mede omdat de voetbalvereniging lid was van de sportvereniging van Shell, werd er door de AFC Nautilus gevoetbald op het schitterende Shell-sportpark aan de Valentijnkade in Amsterdam Oost.
Vanuit de AVB werd in 1948 gepromoveerd naar de KNVB, met wisselend succes werd er gevoetbald in de 4e en 3e klasse. Met als hoogtepunt een promotie-beslissingswedstrijd in het seizoen 1959/1960 voor een plek in de 2e klasse tegen RKAVIC uit Amstelveen. Helaas werd die wedstrijd met 4-2 verloren.
Het was een enorme schok aan het begin van de zestiger jaren om te horen dat Nautilus het fijne en gezellige voetbalcomplex in Amsterdam Oost moest verlaten. Te weinig leden in de AFC Nautilus hadden nog een directe binding met de sportvereniging van het Koninklijke Shell Laboratorium te Amsterdam (KSLA). Daarom verzocht de personeelsvereniging van de KLSA, en met name Nautilus, naar een andere accommodatie uit te zien.
Na diverse emotionele vergaderingen over het wel of niet doorgaan met AFC Nautilus werd tenslotte de knoop doorgehakt en werd besloten om proberen te overleven.
Niet een eenvoudige opgave, temeer daar er in die tijd een groot tekort was aan voetbalvelden in de Amsterdamse regio.
Via bemiddeling van de Amsterdamse Voetbal Bond werd in het eerste jaar dat Nautilus op zoek ging naar dat nieuwe onderkomen voorlopig bij Zeeburgia en OVVO aan de Kruislaan gevoetbald.
In het tweede jaar bij RAP aan de Boelelaan en bij Wilskracht/SNL aan de Kruislaan, terwijl er getraind werd op een gravelveldje bij Roda’23 in Bovenkerk. Zeker niet al te gunstige omstandigheden voor een voetbalclub. Inmiddels was onze jeugdafdeling opgehouden te bestaan.
Door enorme inspanning van het toenmalig bestuur vond Nautilus in 1968 een oplossing om uiteindelijk met de vereniging te gaan verhuizen naar Amstelveen. Met medewerking van de gemeente Amstelveen en de toenmalige zaterdagvoetbalvereniging CSSA, nu V.V. Heemraad-Amstelveen, gelukte het Nautilus om velden aan de Sportlaan te gaan bespelen maar dan wel alleen op de zondag.
Ook moest er nog een clubhuis komen. Met een enorme inzet van het bestuur en de leden en met een voortreffelijke medewerking van de Shell sportvereniging kreeg Nautilus de beschikking over de houten noodkleedkamer-accommodatie (te zien op de rechterkant van de bijgevoegde foto), welke in die tijd was neergezet op het Shell sportpark t.b.v. de renovatie van het hoofdpaviljoen.
Het houten demontabele gebouw met nog eens een kantine-uitbreiding en de aanpassing van 4 kleedkamers en een bestuurskamer werd door de KSLA-directie aangeboden, om Nautilus op eigen benen te laten staan.
Het lukte om het demontabele gebouw met het nieuwe kantinegedeelte in een keer tijdens de zomer van 1968 te verplaatsen vanaf de Valentijnkade in Amsterdam naar de Sportlaan in Amstelveen.
Jammer was het dat Nautilus met slechts 3 senioren-elftallen naar Amstelveen kwam, een niet te al rooskleurige situatie in een gemeente met zoveel gevestigde voetbalverenigingen. Toch is de AFC Nautilus met veel enthousiasme begonnen aan het avontuur in 1968.
Met heel wat diepe dalen en ook successen bij het voetballen, maakt het bijna negentig jarig oude Nautilus, als kleine zelfstandige voetbalclub tot op heden met veel trots, bijna vijftig jaar deel uit van de Amstelveense voetbalgemeenschap, uitkomend in de 4e klasse van de KNVB.
Geef een reactie