005 – Voetballen achter de boerderij van boer Witteveen

0

Mevrouw Witteveen op het erf van de boerderij

Mevrouw Witteveen op het erf van de boerderij

In het mooi uitgevoerde blad uitgegeven t.g.v. het 100-jarig bestaan van TOS-Actief las ik de geschiedenis van beide clubs. Net als vele andere voetbalverenigingen opgericht in het begin van de 20e eeuw. Bijna allemaal zijn ze ontstaan vanuit het straatvoetbal.

Ik las over de vele veranderingen van speelveld, ook een bekend verhaal bij andere clubs.
Zo hebben zowel TOS als Actief ooit gespeeld op een veld achter Middenweg 86.

‘Het stuk land was particulier eigendom van een boer. Het zat vol kuilen omdat er een oude drinkput in de grond zat die voor verzakkingen zorgde. Omkleden gebeurde in een klein houten gebouwtje en wassen deed je met een blikje. Eerst het kroos uit de sloot wegspatten en dan wassen. Later kwam er een primitieve zelfbedieningsdouche’, lees ik in het blad.

Bij mijn zoektocht naar boerderijen in de Watergraafsmeer kwam ik in aanraking met de heer Somers, die mij vertelde over zijn grootouders, de heer en mevrouw Witteveen, die een boerderij hadden aan de Middenweg, waarachter werd gevoetbald. Ongeveer op de plek van het vroegere Cosy Corner, Middenweg 86, tegenover de Fraunhoferstraat.

De heer Somers vertelde mij dat s.v. De Meer daar gevoetbald had. Maar dit moet volgens mij ook de boerderij zijn waarachter TOS en Actief hebben gespeeld. Bij de familie Somers hangt een schilderijtje in de huiskamer waarop die boerderij is afgebeeld. Ik mocht er een foto van maken en ook kreeg ik een foto van zijn oma, staande in de tuin van de boerderij, met een koe aan de hand.

Ik heb die foto’s hieronder geplaatst als herinnering aan de plek waar het ook voor TOS-Actief allemaal ooit begonnen is, al was het niet het allereerste veld waarop ze speelden.
In de jaren 20 van de vorige eeuw is de boerderij afgebroken.

Nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie eeuwfeest.

Jo Haen

Share.

Leave A Reply