010 – Watergraafsmeerse Schoolvereniging 1943 – 1947

0

Herinneringen van lang geleden
Van 1943-1947 op de Watergraafsmeerse Schoolvereniging gezeten bij Wanda Kortebeek en Lenie Lisser in de klas.Lenie Lisser herinner ik me nog goed.Mijn kleine joodse vriendinnetje.Zij woonde in de Linnaeusstraat en had een fijne kamer op de zolderverdieping met uitzicht op het Sportfondsenbad.Ik kwam daar graag.Ze had een leuk klein broertje,Edzard. Haar grootouders woonden dicht bij de school.

Wanda woonde vlak bij school.Ik mocht een keer op haar verjaardag komen.En zij kreeg pianoles.Ik vond dat geweldig.

De heer Bouwens was hoofd van de school.Als leerkrachten herinner ik mij de heren Huijbregtsen,Scheepmaker(padvinderij) en Horstmeier. Bij de laatste zat ik in de klas,toen ons schoolgebouw in de winter werd gesloten wegens brandstofgebrek.Het was een ijskoude winter met heuse heel lange dikke ijspegels aan de dakgoten.We deelden toen tijdelijk een school met anderen in de Sarphatiestraat. Voor halve dagen,wat we eigenlijk best leuk vonden.Ik denk,dat het toen 1946 was.

Ik heb veel geleerd op deze school.Later zelf bij het onderwijs gewerkt en ik weet dus hoe goed de school was.Leuk vind ik nog steeds,dat ik op handenarbeid leerde hout bewerken en met een echt bruikbaar schemerlampje thuiskwam.Tot groot genoegen van mijn vader.Het is jarenlang in gebruik geweest en die vaardigheden ben ik nooit verleerd.
Magda Schans

Share.

Leave A Reply