013 – D.J.K.’s beroemdste voetballer…

1

Hennie Ingemar Meijer (Paramaribo, 17 februari 1962) is een voormalig Surinaams-Nederlands voetballer.

Hij was een laatbloeier: pas op achttienjarige leeftijd werd hij lid van een voetbalclub, a.s.v. D.J.K. te Amsterdam.
Hennie Meijer maakte zijn debuut in het betaald voetbal in 1983 bij Telstar. In zijn eerste seizoen viel hij onder andere op in een uitwedstrijd tegen SC Heracles. In een met 5-1 gewonnen wedstrijd nam hij alle treffers van zijn club voor zijn rekening.
Daarna speelde hij een jaar bij FC Volendam en twee jaar bij Roda JC. Het seizoen ’87/’88 kwam hij uit voor Ajax. Dat jaar speelde hij zijn enige wedstrijd voor het Nederlands elftal, een vriendschappelijk duel tegen België.
Daarna volgde een (later omstreden) transfer naar de club waar hij het bekendst zou worden: FC Groningen. (De transfer was een jaar later één van die, die onderzocht werden in de zwart geld-affaire rond voorzitter Renze de Vries.)
Bij Groningen vormde Meijer een sterk aanvalsduo met Milko Djurovski. Vooral het seizoen ’90/’91 waren zij zo op dreef dat FC Groningen zich tot vier ronden voor het einde van de competitie serieus mengde in de strijd om de landstitel.
Na dit seizoen werd hij onderscheiden met de Gouden Schoen.
Hennie Meijer was in 1989 één van de voetballers die met het Kleurrijk Elftal een toernooi in Suriname zouden spelen. Hij en Stanley Menzo vlogen niet met de grote groep mee maar namen een eerdere vlucht; zo ontsnapten beiden aan de SLM-ramp.
In 1993 vertrok Meijer uit Groningen voor een avontuur in Tokio, dat echter geen succes werd.
Hij scoorde weliswaar het eerste doelpunt in de net opgerichte J-League, maar werd, mede door een strikte beperking op het aantal buitenlandse spelers per selectie, na elf wedstrijden ontslagen.
Hij speelde vervolgens nog voor Cambuur Leeuwarden, SC Heerenveen en De Graafschap, maar het Groningse succes zou hij niet meer evenaren.
Hij beëindigde zijn voetbalcarrière in 1998 bij de BV Veendam.

Op de foto v.l.n.r.: Henk Vos, Hennie Meijer met zijn vrouw en Humphrey Nijman

Meer BN-ers die bij D.J.K. hebben gevoetbald waren John Holthuijzen en veelvoudig bokskampioen Pedro van Raamsdonk.

Share.

1 reactie

 1. Nog meer bekende voetballers

  Mooi stuk over Hennie Meyer Ron, ik weet ook nog een bekende speler die in DJK heeft gevoetbald dat was Jan Dick Leurs.
  Een hele bekende honkballer, hij was werper bij de Nicols uit Haarlem, ook zijn vader is even trainer van DJK geweest, ik geloof een halfjaar.
  Misschien zijn er nog DJK-ers die ook nog bekende spelers kunnen, ik geloof zelfs dat Ruben Sion ook DJK-er nog betaald voetbal heeft gespeeld bij FC Groningen.
  Ik heb Ruben meegemaakt bij de A-junioren, ik was toen leider met Nico Kortlevers.

  Groet,
  Wim van Eikeren

Leave A Reply