015 – Achttienpuntjesschool

0

Hoewel ik van na de oorlog ben hoorde ik dat de school zo in de oorlog heette; de letters moesten immers weggehaald worden. Ik neem aan dat ze goed bewaard zijn en dat dezelfde letters werden teruggeplaatst.

Ik deed de zes jaar in vijf. Gedwongen bedrust (wegens tbc) had gemaakt dat ik al kon lezen toen ik op school kwam. Mijn voeten stonden lang in een spitsstand, ik droeg hoge schoenen. Was behoorlijk zoet, en een beetje bang voor die grote jongens.
In klas 1 had ik juffrouw Sanders. Ze had heel lang een stijve nek, dat weet ik nog. Na drie maanden naar klas 2: juffrouw Pauli. Een lieve juf. Ze trouwde: het was de enige keer dat ik als gereformeerd domineeszoon in de Hervormde Emmakerk kwam. (verzuiling!) In klas 3 had ik meester van Muiden; een aardige man.
In klas vier kreeg ik les van juffrouw Hofstra. Ze kwam ook wel bij ons thuis. Zij kon mooi vertellen, over zeeslagen vooral. De jaartallen stampte ze er goed in, daar heb je voor later veel aan vind ik. Aan haar heb ik mijn belangstelling voor geschiedenis te danken. Ik bereikte zelfs de vierde ronde van Per seconde Wijzer. (Ik miste de eindstreep door bij ronde 3 twee vragen gewoon niet te horen. ‘Verstrooide professor’ zeiden ze altijd al over mij.)
In klas vijf had ik Meester van der Louw. Het vreemde dat ik van hem heb onthouden was dat hij ons aanried te gaan promoveren op de beharing van één kootje van de rechter middelvinger. Een vreemde herinnering inderdaad. Later zag ik hem wel eens achter in de Rehobothkerk zitten. Meester Mijnarends sloot de rij.
Mijnheer Schalkwijk deed met ons gymnastiek. Ik hoor zijn castagnetten nog en zie mensenhoofden achter het matglas voortschuiven van langswandelende mensen.. Een paar keer kregen we een demonstratie Pottenbakken. Het schoolreisje ging naar de beroemde speeltuin Oud-Valkeveen.
Op de speelplaats hadden de meisjes ineens sandaaltjes aan. Sandaaltjesdag noemde ik dat. Helaas, het werd Rokjesdag. Beppie Zijp, haar naam viel ergens, vond ik een leuk meisje. Of horen die confidenties hier niet thuis? Maar buiten spelen, bijvoorbeeld dieffie-met-verlos, deed ik niet. Schuw door die tbc?

Jan Dijk

Share.

Leave A Reply