Hoewel ik van na de oorlog ben hoorde ik dat de school zo in de oorlog heette; de letters moesten immers weggehaald worden. Ik neem aan dat ze goed bewaard zijn en dat dezelfde letters werden teruggeplaatst.
Ik deed de zes jaar in vijf. Gedwongen bedrust (wegens tbc) had gemaakt dat ik al kon lezen toen ik op school kwam. Mijn voeten stonden lang in een spitsstand, ik droeg hoge schoenen. Was behoorlijk zoet, en een beetje bang voor die grote jongens.
In klas 1 had ik juffrouw Sanders. Ze had heel lang een stijve nek, dat weet ik nog. Na drie maanden naar klas 2: juffrouw Pauli. Een lieve juf. Ze trouwde: het was de enige keer dat ik als gereformeerd domineeszoon in de Hervormde Emmakerk kwam. (verzuiling!) In klas 3 had ik meester van Muiden; een aardige man.
In klas vier kreeg ik les van juffrouw Hofstra. Ze kwam ook wel bij ons thuis. Zij kon mooi vertellen, over zeeslagen vooral. De jaartallen stampte ze er goed in, daar heb je voor later veel aan vind ik. Aan haar heb ik mijn belangstelling voor geschiedenis te danken. Ik bereikte zelfs de vierde ronde van Per seconde Wijzer. (Ik miste de eindstreep door bij ronde 3 twee vragen gewoon niet te horen. ‘Verstrooide professor’ zeiden ze altijd al over mij.)
In klas vijf had ik Meester van der Louw. Het vreemde dat ik van hem heb onthouden was dat hij ons aanried te gaan promoveren op de beharing van één kootje van de rechter middelvinger. Een vreemde herinnering inderdaad. Later zag ik hem wel eens achter in de Rehobothkerk zitten. Meester Mijnarends sloot de rij.
Mijnheer Schalkwijk deed met ons gymnastiek. Ik hoor zijn castagnetten nog en zie mensenhoofden achter het matglas voortschuiven van langswandelende mensen.. Een paar keer kregen we een demonstratie Pottenbakken. Het schoolreisje ging naar de beroemde speeltuin Oud-Valkeveen.
Op de speelplaats hadden de meisjes ineens sandaaltjes aan. Sandaaltjesdag noemde ik dat. Helaas, het werd Rokjesdag. Beppie Zijp, haar naam viel ergens, vond ik een leuk meisje. Of horen die confidenties hier niet thuis? Maar buiten spelen, bijvoorbeeld dieffie-met-verlos, deed ik niet. Schuw door die tbc?
Jan Dijk
Nicola Wink-Carton zegt
Jan Dijk, je vader was toch predikant? Woonde je niet naast Lintveld? Volgens mij heb je ook bij mij (nicola carton)in de klas gezeten. Ik zat niet bij Van Muiden, en in de 5e bij mr. Spaans. Juf Hofstra is ook in de schoolperiode getrouwd.hoe heette dan de hanwerkjuf? Ik dacht dat zij Sanders heette.
Jan Dijk zegt
Juffrouw Sanders was de juf van de eerste klas die ik maar kort heb meegemaakt. Juffr. Hofstra is in Lochem gaan wonen, moeder hield nog enige tijd contact met haar.
Jo Haen zegt
Vera van der Hilst
1961-1967 waren mijn jaren op de Koningin Wilhelmina School. Meester van der Louw in de zesde klas. Inderdaad zat hij achterin de Rehoboth-kerk en hij wilde niet dat je hem groette. Wat ik mij vooral van hem herinnerde, was vooral de opmerking: ‘ik ben geen profeet’. Helpen bij toekomstvragen, was dit steevast zijn opmerking. Hij liep dan weg met zijn handen wapperend in de lucht. Van meester Mijnarends onthield ik de opmerking: ‘zo’n meisje moet maar bij haar moeder in de huishouding’. Zij zouden eens moeten weten.
Mede door deze 2 meesters, wist ik zeker: ik nooit voor de klas.
Marga Van de Glind-Zijp
Vera van der Hilst In 1967 gingen we van school. Want Willem Akexander is geboren op 27 april 1967. En toen zaten wij in de zesde klas Bij meester van de Louw.
Vera van der Hilst
Marga Van de Glind-Zijp – klopt. Ik pas het aan. Hoewel ik mij de geboorte bij WA niet herinner in combinatie met de zesde klas. Ik herinner me wel de 6-daagse oorlog in Israël. Ook in de 6e.
Marga zegt
Beppy Zijp moest het natuurlijk zijn.
Marga van de Glind- Zijp zegt
Hoi Jan Dijk. Beoordelingen Zijp was mijn nicht. Inderdaad een hele leuke nicht, helaas te vroeg overleden.