016 – Afscheidsoptreden ‘Jan Lustig’, 1950

0


Toen ik – en met mij nog 26 andere kinderen – voor het eerst naar school moest omarmde ik die morgen de laatste regenpijp op de hoek Fizeaustraat en Fahrenheitstraat stevig. Maar moeders armen waren sterker en zo werd ik afgeleverd op de Abraham van Riebeeckschool bij juf Zoethout, alwaar ik de eerste twee jaar de meest elementaire dingen leerde. De eerste klas heb ik maar voor de helft gedaan; de middagen mocht ik thuis blijven omdat ik in de schoolbank in slaap viel. Dit symptoom steekt thans op mijn huidige leeftijd weer de kop op!! Door de grote deur binnenkomend rechtsaf de gang in; jassen op de kapstok en laarzen of klompen eronder. Op kousevoeten plaatsnemen in de banken en vooral stil zijn. De oudere kinderen gingen in de hal bij de trap omhoog alwaar nog 3 lokalen waren. Door die hal kon je ook in de gymzaal komen, welke ondermeer werd gebruikt voor de bloembollen-tentoonstelling in het voorjaar en de afscheidsavond van de zesdeklassers. De bloembollen werden in het najaar o.l.v. de Hr.Veldkamp (schooltuintjes) in potten ingegraven en na enkele maanden kregen wij ze mee naar huis om ze verder op te kweken. De bloeiende bollen werden in het voorjaar tentoongesteld; waarbij vooral de hyacinten en trosnarcissen een heerlijke geur verspreiden. Wij namen na zes toch wel fijne jaren in 1950 afscheid met een toneelstukje getiteld “Jan Lustig”. Het ging over een schoenmaker die tijdens het schoenlappen altijd zong. De hoofdrollen werden gespeeld door Anneke Mulder en mijzelf. Een gedeelte van het lied dat iedereen meezong luide als volgt: Jan Lustig; zeg eens beste maat; ik hoor je vroeg, ik hoor je laat; en altijd zing je een ander lied; je kent er duizend is het niet? De regie was in handen van tante Mien Veldhuisen; muziek de Hr. van Dijk.

Peter Hendriks

Share.

Leave A Reply