018 – Naar school in de oorlogsjaren

0

Ondanks moeilijke tijden heb ik uit de oorlogsjaren toch veel fijne herinneringen.
Jarenlang trok ik met dezelfde vriendjes en vriendinnetjes naar school in de Cornelis Drebbelstraat. Het bord van de school, met de naam ‘Koningin Wilhelminaschool’, moest in opdracht van de bezetters worden verwijderd.
In afwachting van betere tijden werd het opgeslagen in een timmermanswerkplaats om de hoek in de Wakkerstraat. In de periode 1943-45 waren de klassen vrij onregelmatig, soms omdat er geen brandstof meer was voor verwarming, soms omdat er razzia’s werden gehouden.
Met name in de oorlogswinter was onze voedselsituatie, evenals bij vele anderen, ‘aan de krappe kant’ om het plastisch uit te drukken. In dit laatste oorlogsjaar kon iedere school in de buurt enige kinderen aanwijzen die er, zeg maar ‘magertjes’ uitzagen. Zij konden dan in de lunchpauze een warme maaltijd gaan eten in de Willem van Outshoornschool in de Willem Beukelsstraat. De maaltijden werden verstrekt uit de keukens van de Duitse bezetters!
In de zomervakantie van 1944 bracht ik enkele weken in Abcoude door. Daar ging ik lopend heen (ongeveer 11 kilometer) om in een gastgezin te worden opgenomen. Daar heb ik voor het eerst brood gemaakt van tulpenbollen gegeten!
Op 17 juli 1945 ontving ik van deze school mijn diploma en een bijbel. In september daarop vervolgde ik mijn opleiding aan de Christelijke HBS aan het Oosterpark, totdat ons gezin in 1947 verhuisde naar Ede.

Bram Wijnveen

Share.

Leave A Reply