018 – Willem van Outshoornschool – 1957-1963

0

Op internet was ik op zoek naar Meneer of Meester de Vries van de 6e klas maar stuitte op de site Vrienden van Watergraafsmeer.

Ik ben Ilse Geerts (ja van de Peerelstraat),geb 1951 en heb van 1957-1963 op deze school gezeten. Ik herinner me klasgenoten zoals Raldy v Enk, Marijke Boon, Loes Ferwerda, Jannie v Franeker, Arie, Rolf-Jan Meijer, Toos (die dacht ik katholiek was en een vastentrommeltje had), Doppie,Jan Busman, Jopy?, Liesbeth Claus,Tonia, Gonny beusekom,Leentje (ouders die gescheiden waren?) en Suze die niet mee kon komen.

Het hoofd was meester Stikker. Herinner me niets van de eerste jaren, wel de ‘middenbouw’ met juf Engel. Wanneer je je best deed , maar vooral wanneer je een goed cijfer haalde dan kreeg je een streepje op het bord. Zaterdag ochtend werden de streepjes geturfd en omgezet in toffees, die bij de bakker op de hoek werden gehaald. Wat moet het vreselijk geweest zijn voor de kinderen die nooit een turf bij elkaar sprokkelden. Ik werd heel vaak beziggehouden met de opdracht een getal van 3 cijfers 10x op te tellen en moest die daarna weer af te trekken om op 0 uit te komen of moest ik uit leesboeken alle woorden met 3 lettergrepen over schrijven. Heb mijn schrift ooit op haar bureau gekwakt waarna ze mijn ouders belde over mijn onbehoorlijk gedrag.
Trauma.
In de zesde klas was meester de Vries een verademing; hij las spannende verhalen voor, speelde gitaar, we zongen ‘merck toch hoe sterck’ en ‘ik ben met katootje naar de botermarkt gegaan’ en je had in plaats van geestdodende sommen het Dikke Schrift waar ik over een onbewoond eiland met een atol schreef.
Hij werd vader van Marjolein en vertelde er over in de klas. Vraag me af of hij nog leeft, hij zal achteraf hoogstens 10 jaar ouder dan wij geweest zijn. Waar is hij nu?

Ilse Geerts

Share.

Leave A Reply