Ons Amsterdam is een rijk geïllustreerd maandblad voor een breed publiek over heden en verleden van Amsterdam met artikelen en nieuws over de stad en de Amsterdammers.
Het belicht alle aspecten van het stadsleven: buurtleven, monumenten, politiek, kunst, sport, architectuur, sociale bewegingen, natuur, archeologie, theater, economie, vervoer, muziek, bekende Amsterdammers, enzovoorts.
Het tijdschrift werd opgericht in 1949 door de gemeente Amsterdam en werd in 1992 geprivatiseerd.
Hier ziet u reacties / pagina’s vanaf 1949 tot heden staan die alleen maar betrekking hebben op Watergraafsmeer.
Wilt u meer over groot Amsterdam zien, neem dan een abonnement op Ons Amsterdam.
Ons Amsterdam 1957
Jo Haen zegt
Geschiedenis van de Nieuweweg/Weth.Frankeweg
Bron: Wikipedia
Deze straat kreeg per raadsbesluit 15 april 1904 van de gemeente Watergraafsmeer de straatnaam Nieuweweg; Watergraafsmeer was nog een zelfstandige gemeente. Die straat liep toen van de Middenweg naar de Linnaeusparkweg. Daarachter lag nog agrarisch gebied. In 1909 waren al plannen het gebied tot aan het rangeerterrein Watergraafsmeer vol te (laten) bouwen door de Bouwmaatschappij Linnaeus Park, maar de Nieuweweg kreeg geen verlenging.
Het was hier toen nog grotendeels landelijk gebied. Dat veranderde toen in 1921 de gemeente Amsterdam de Watergraafsmeer annexeerde en verder begon te bouwen. Amsterdam ging bouwen aan een tuindorp langs een sloot die al op eerdere kaarten werd afgebeeld. In het verlengde van de Nieuweweg kwam het Galileïplantsoen te liggen waarvan de zuidelijke weg aansluit op de Nieuweweg.
De hele wijk is ingericht als in 1956 Burgemeester en wethouders van Amsterdam een voorstel indienen om de straat te hernoemen. Ze wensen te straat te vernoemen naar Bernardus Cornelis Franke, jarenlang wethouder in Amsterdam, die aan de Nieuweweg 26 woonde. Op 4 juli 1956 stemt de gemeenteraad hiermee in. Op 15 december 1956 komt burgemeester Arnold d’Ailly naar de Watergraafsmeer om deze hernoeming te effectueren door middel van het onthullen van een plaquette van Franke op de hoek met de Middenweg. De plaquette, bevestigd aan de zijgevel van een pand aan de Middenweg, is gemaakte door Bep Sturm-van den Bergh na opdracht van de Amsterdamse afdeling van de Partij van de Arbeid.
Eind jaren zestig komt de straat in het nieuws vanwege het naast elkaar heen werken van gemeentelijk diensten. De straat had een nieuw wegdek gekregen toen vlak daarna de rioleringsdienst de straat weer openbrak om het riool te vernieuwen.
Foto: Wikipedia