Bron: hetamsterdamschevoetbal.nl
De Amsterdamse voetbalvereniging JOS Watergraafsmeer bestaat 7 februari maar liefst 100 jaar. Samen met Richmond Bossman, Henk Hofstede, Khalid Karami, Joop Vlug, Richard Pel en Maurice Renger bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging.
Dit is deel 1: voorzitter Joop Vlug.
Voorzitter
Wanneer we het hebben over échte clubmensen, dan kan voorzitter Joop Vlug daarin niet ontbreken. Vlug begon zijn jeugdjaren als speler van JOS Watergraafsmeer en is vervolgens altijd bij de vereniging gebleven. “JOS Watergraafsmeer is een deel van mijn leven”, legt de voorzitter uit. “Dat houdt als voorzitter in dat je een aantal avonden in de week voor je club aan de gang bent. Bovendien ben ik op zondag voor de vereniging bezig.” Vlug kwam per toeval als voorzitter aan het roer. “Uiteindelijk zijn handjes altijd welkom. Dus op een gegeven moment vroegen ze me persoonlijk om te helpen en werd ik bestuurslid. Als er dan mensen stoppen, schuif je vanzelf door. Zo ben ik voorzitter geworden.”
Vlug vindt zijn rol als voorzitter schitterend om te vervullen, al zitten er soms ook minpunten aan vast. “De vervelende kant van het zijn van voorzitter is dat mensen na het betalen van contributie er maar vanuit gaan dat alles is geregeld. We moeten het simpelweg met zijn allen doen.” Buiten dat heeft Vlug een hoop mooi aspecten bij de club meegemaakt. “Als je naar de successen kijkt, dan denk ik dat we de laatste jaren niet mogen klagen. Kampioenschappen, bekerfinale tegen IJselmeervogels, bekerduel tegen Ajax in het Olympisch Stadion en vorig jaar promotie via de nacompetitie. Eigenlijk zijn we in tien jaar tijd een stabiele Eerste Klasser geworden met uitstapjes naar de Hoofdklasse. Dat wilden we uiteindelijk, dus de ambities zijn uitgekomen.”
Mooiste momenten
“Wat het mooiste moment is dat ik als voorzitter bij JOS Watergraafsmeer heb meegemaakt? Dat is het jaar 2014. We werden toen al in april afgetekend kampioen in de Eerste Klasse A. Vervolgens kregen we een bekerwedstrijd in de halve finale tegen Spakenburg die we thuis wonnen en de finale tegen IJselmeervogels, waarin we binnen tien minuten met 3-0 achter stonden. Daarna kwamen we terug tot 3-3, maar maakte IJselmeervogels in de laatste minuten 5-3. Dat was een prachtige belevenis op een mooie dag met veel publiek. Als kers op de taart mochten we in september 2014 tegen Ajax aantreden in het Olympisch Stadion.”
Het was volgens Vlug vooral de balans in het team die in 2014 het verschil maakte. “We hadden toen een goed, uitgebalanceerd team dat bestond uit een mix van oude en jonge spelers”, zo verklaart hij de prestatie. “Daarnaast hadden we een goede trainer zitten die begreep hoe de dynamiek van een team in elkaar zit. Als je dan wint, gaat het ook allemaal wat makkelijker.”
Filosofie
JOS Watergraafsmeer heeft al jaren een duidelijke clubfilosofie die de vereniging in alle geledingen doorvoert. “Wij vinden dat prestatie en plezier altijd hand in hand moeten gaan. Als club proberen we dat vast te houden, al wordt dat steeds lastiger. Zeker als de tegenstander tussen 16.00 en 16.45 uur de kantine uit is. We proberen altijd een zanger in de kantine te hebben om toch wat gezelligheid bij de club te krijgen. Voetbal is belangrijk, winnen is belangrijk, maar uiteindelijk moet je ook lol met elkaar kunnen hebben. Zaterdag zitten we behoorlijk vol met twaalf seniorenteams, dus het is elke zaterdag lang onrustig in de kantine.”
De KNVB zorgt er met het huidige beleid voor dat die filosofie steeds moeilijker wordt om door te voeren, zo vindt Vlug. Zo voerde de bond een aantal jaren geleden de zogenaamde voetbalpiramide in. “De verenigingen zaten er niet op te wachten wat de KNVB heeft doorgevoerd, want dat heeft uiteindelijk een hoop kosten met zich meegebracht. Bijvoorbeeld de verre busreizen, supporters die afhaken, tegenstanders die geen supporters meer meenemen en kantine-inkomsten die naar beneden gaan. Dat heeft de piramide van de KNVB de vereniging gebracht.” Vlug blijft met JOS Watergraafsmeer strijden om het probleem op te lossen. “Het enige dat je als club kunt doen, is blijven zeggen wat je ervan vindt. Ik begrijp dat de KNVB met wel ideeën bezig is, maar voordat er iets concreets is ben je vijf tot zes jaar verder.”
Ambities
Ondertussen strijdt het vlaggenschip van JOS Watergraafsmeer voor promotie naar de Derde Divisie. “We willen zo hoog mogelijk voetballen, maar dat moet wél altijd organisatorisch en financieel verantwoord zijn. De balans die we nu hebben, is goed. We staan momenteel hoog en er zijn allemaal ontwikkelingen van de jeugdteams van BVO’s die eruit gaan. Dus het kan zomaar dat we volgend jaar in de Derde Divisie spelen. Al praat ik dan wellicht wat voor mijn beurt, en daar houd ik niet van. Maar dan moeten we ons daarop ook organisatorisch voorbereiden”, aldus Vlug.
Jordi Smit
Geef een reactie