045 – Maurice Renger over JOS Watergraafsmeer: “Alles enorm relaxed”

0

Bron: hetamsterdamschevoetbal.nl

De Amsterdamse voetbalvereniging JOS Watergraafsmeer bestaat 7 februari maar liefst 100 jaar. Samen met Richmond Bossman, Henk Hofstede, Khalid Karami, Joop Vlug, Richard Pel en Maurice Renger bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging.

Dit is deel 4: Maurice Renger

Foto: hetamsterdamschevoetbal.nl – Martin van Zurk

‘Mooiste club van Amsterdam’
Maurice Renger speelde het merendeel van zijn loopbaan voor JOS Watergraafsmeer. “Wat de vereniging zo uniek maakt? JOS Watergraafsmeer is een typisch Amsterdamse club”, legt Renger uit. “Als je bij ons het complex oploopt, dan denk je: waarin ben ik beland? Maar dat heeft uiteindelijk ook zijn charmes. Alles ademt bij ons op een ouderwetse manier voetbal, inclusief de mensen die bij JOS Watergraafsmeer rondlopen. Het is gewoon een prachtige club. Ik ben ontzettend blij dat ik daar zoveel jaren heb mogen spelen.”

Dat ligt volgens Renger zowel aan de mensen als het sportcomplex. “Het is waarschijnlijk een combinatie van beide. Alles is hier enorm relaxed en er wordt onderling gezellig een biertje gedronken. JOS Watergraafsmeer speelt natuurlijk op een prachtig niveau, dus ik denk dat alles bij elkaar de club zo mooi maakt. Voor mij is JOS Watergraafsmeer simpelweg de mooiste club van Amsterdam”, aldus Renger.

Twee periodes
Renger kwam in totaal tien jaar voor de Amsterdamse vereniging uit, verdeeld over twee periodes. “Tijdens de eerste periode was ik nog jong. Destijds kwam ik van DCG af en was Gerard Adelaar, die vorig jaar overleed, trainer. De club vroeg me toen of ik wilde komen voetballen, dus dat heb ik een jaartje gedaan. Dat was voor mij even aanpassen, want het was anders dan ik gewend was. Ik was gewoon nog jong. Na dat jaar ben ik dan ook weggegaan en speelde ik vier jaar bij FC Hilversum.”

Vervolgens kwam Renger weer terug bij JOS Watergraafsmeer. “Ik kwam terug toen trainer Bart Logchies aan het roer stond. Dat was mijn langste periode, want toen heb ik het negen jaar volgehouden met verschillende trainers. Dat was eigenlijk mijn mooiste periode. Toen zijn we namelijk kampioen geworden en speelden we de wedstrijd tegen Ajax in het Olympisch Stadion, een schitterende dag voor de club.” In het laatste seizoen van zijn carrière ging hij naar de Ajax-amateurs. “Toen heb ik mijn UEFA-B diploma behaald. Daarna ben ik gelijk aangesloten bij Cor ten Bosch. Dat doe ik inmiddels al twee jaar, dus ik heb het dan ook uitstekend naar mijn zin.”

Ajax
De middenvelder was basisspeler én aanvoerder toen JOS Watergraafsmeer de bekerwedstrijd tegen Ajax speelde. “Je kijkt natuurlijk al lang uit naar zo’n wedstrijd. Het weekend ervoor speelden we in een uitwedstrijd tegen Westlandia. Dat duel verloren we kansloos met 3-0, omdat iedereen met zijn hoofd bij Ajax zat. Maar dat wisten we op voorhand. Ik was die dag ervoor nog in het Olympisch Stadion om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten, omdat het niet helemaal goed was gegaan met waar we speelden. Vervolgens ga je de volgende dag met het hele team naar het Olympisch Stadion en kijk je je ogen uit.”

“Het grote Ajax van Frank de Boer komt dan langs en zie je in de catacombe”, gaat Renger verder. “Dan heb je als amateurvoetballer het gevoel: dit is het enige moment dat ik ooit tegen Ajax speel. Ik zit er nog steeds een beetje mee dat we uiteindelijk met 9-0 verloren, want ik vond de uitslag uiteindelijk wél een beetje geflatteerd. Maar het was prachtig met het publiek erbij van 5000 man. En ondanks de grote nederlaag kregen we na afloop van het publiek een luid applaus. Het was gewoon een fantastische dag.”

Trainerschap
Inmiddels is Renger dus alweer bijna twee jaar gestopt. Momenteel is hij assistent-trainer bij Cor ten Bosch. “Dat bevalt heel goed. Vorig jaar heb ik bij Cor mijn UEFA B-diploma gehaald, waardoor ik dit seizoen eerste assistent-trainer ben. De samenwerking met Cor bevalt fantastisch en we hebben een spelersgroep met jongens die écht graag willen. Dat zie je ook in onze stand, want we strijden mee om de bovenste plekken. De jongens nemen bovendien wat van me aan, omdat ik tien jaar in het Eerste Elftal heb gevoetbald.”

Renger kan het echter nog niet overnemen van Ten Bosch, omdat hij niet over de juiste papieren beschikt. Hij heeft daarvoor een UEFA A-diploma nodig. “Mijn droom is om ooit trainer te worden van het Eerste Elftal van JOS Watergraafsmeer. Ik weet dat mensen vanuit de club dat ook wel zien zitten, dus de tijd zal het leren hoe het in de toekomst gaat lopen”, aldus Renger.

Jordi Smit

Share.

Leave A Reply