054 – Mijn J.O.S.-jaren 1966-1978

2

1966 – 1978
Door: Wim Koekenbier (1956)

In 1966 was ik eindelijk 10 jaar en mocht ik op voetballen. Natuurlijk bij de club uit onze Wetbuurt, JOS. Mijn vader en moeder waren altijd al actief geweest bij JOS; mijn vader als oprichter van de honkbalafdeling, mijn moeder in het handbal als keepster. Het handbalveld was het veld waar nu de speeltuinvereniging is; het is nooit het derde veld van de voetbal-afdeling geworden. De twee velden waren altijd bezet, op zondagochtend konden we tot 12.00 uur uitwijken naar de velden van de Meer.

JOS CI 1968 – Foto: Wim Koekenbier – (Alle rechten voorbehouden)

Dit is de C1 zoals ze aantraden op het Spartaantoernooi van 1968. Gelukkig heb ik alle namen op de achterkant van de foto geschreven.
Bovenste rij van links naar rechts: Schaap, Leo Verkaik, Guus den Doop, Jaap Cival, Henny Joffer, Piet Kamerling, Wim Koekenbier, Leo Zevenster, mijnheer Bos.
Onder: Roland van Raalte, Iwan Das, Ronald van Vliet, Teun Schaarsweg, Wim Beusekom, Rijnier Determan, Chris Verkaik.

Actiefoto’s waren schaars, maar van mijn eigen team heb ik er ook nog één, gedateerd mei 1973 met een stijlvolle duik van Teun Schaarsweg (of Schaarsberg?).

JOS 1973 05 op Sportpark Drieburg – Foto: Wim Koekenbier – Alle rechten voorbehouden

Naast het voetbal hadden we ook een groep jongens die zeer geïnteresseerd waren in de spelregels. De eerste maal dat we kampioen van Amsterdam werden was op 1 april 1974, opnieuw met de huidige voorzitter van JOS, Joop Vlug, in het team:

JOS 04 01 Spelregelkampioen Amsterdam – Foto: Wim Koekenbier – Alle rechten voorbehouden

Het jaar daarop wisten we de titel te prolongeren, die foto heb ik al eerder geplaatst.

Vanaf mijn 18e verjaardag volgde ik al trainingscursussen. Terwijl ik zelf op zaterdag speelde, trainde ik 2x in de week de junioren en coachte hen op de zondag. Helaas heb ik de namen niet paraat, zou ze graag vernemen.

JOS 04 23 A1 – 1978 – Foto: Wim Koekenbier – Alle rechten voorbehouden

Dit is de A1 van het seizoen 1977-1978. We speelden toen al op de Toekomst.

JOS 05 07 1978 A1 kampioen – Foto: Wim Koekenbier – Alle rechten voorbehouden

Dit team werd uiteindelijk kampioen, de sfeervolle foto van de jongens met hun vriendinnen is van 7 mei 1978.

Eén van mijn trainers op de trainerscursus was Henny Schipper, toen ook hoofdtrainer van JOS. Nadat hij overstapte van JOS naar RKAVIC in Amstelveen en ze daar een aantal opgeleide trainers wilde hebben, ben ik hem naar VIC gevolgd. Daar ben ik jaren jeugdtrainer geweest. Na mijn verhuizing naar Hillegom en later Gouda raakten zowel JOS als RKAVIC uit beeld. RKAVIC kwam weer in beeld toen ik in Amstelveen ging wonen, maar nu ik terug ben in Amsterdam (Zeeburgereiland, ook Amsterdam Oost) trekt JOS/Watergraafsmeer mijn aandacht. Het is nu Corona-crises, er wordt niet gevoetbald, maar zodra de bal weer rolt, ga ik kijken op Drieburg.

Ik wens al mijn oude kameraden een goede gezondheid. Tot ziens.

Wim Koekenbier, 11 april 2020.

Share.

2 reacties

 1. Marco Hoogkamer on

  Bericht voor Wim Koekenbier;
  A1 elftal JOS staand vlnr Freek van Keulen, Klaas Bruin, Peter Nissan, Fred van Essen, Rogier Meijer, Ronald Portengen, Klaas Meijer.
  Zittend vlnr Johnny ?, Puk?, Sukru Aydemir, Paul Doets, Marco Hoogkamer
  Hopelijk gauw tot ziens Wim.
  Gr Marco

 2. Marco Hoogkamer on

  Mijn herinnering aan Wim Koekenbier is dat hij een bevlogen man was met een hart voor JOS.
  Zo gingen wij het weekend voorafgaand aan de kampioenswedstrijd per fiets naar ik dacht Ameland om aldaar te trainen. Nadat wij kampioen waren geworden kreeg de A1 selectie een boekje met alle wedstrijd verslagen en andere info van het seizoen 1977/78. Dat mooie document uit mijn voetbal jeugd heb ik gelukkig nog steeds in mijn bezit.

Leave A Reply