07 – Flits van het eerste elftal – seizoen 1957 – 1958 – (2)

0

Bron: Mario van Laarhoven, redacteur S.M.C. clubblad

8 september 1957

Ja geachte lezers het is dan eindelijk zo ver de dag waarop S.M.C. de strijd kon gaan aanbinden tegen het zeer sterke ARTA welke alle zinnen dit jaar er in hebben gezet het dit jaar eindelijk te proberen uit de derde klasse te komen.
S.M.C. was daar in tegen in`t geheel niet rustig, en zij hadden dan ook niet dezelfde ideeën als ARTA

Maar ons elftal zag er voor velen er hoopvol uit.
Wij zagen nog enkele oude bekende spelers o.a. Hannes van Laarhoven, Cor Schirrmann, Cor Schultsz, Mario van Laarhoven, Joop Tanus en ook zie ik daar ons allen welbekende Henk Lodder, Pietje Pranger en Fritsche welke op zo`n kort termijn het voetbalspel goed begon te begrijpen.
Ook nog zie ik Cees Spruit en zijn broer Flop Spruit welke na zijn operatie op een prachtige wijze zich hersteld heeft.
Onze debutant deze dag was onze junior Bouwmeester.
Daar stonden onze jongen iets wat verkleumt van de kou op het ARTA veld.
Waar blijft de scheidsrechter,…ahh..daar komt hij dan eindelijk aan.
De beide aanvoerders liepen op de scheidsrechter toe en zo als het altijd behoord, drukte zij alle drie elkaar uit vriendschap en sportiviteit de hand.
De wedstrijd was begonnen.
ARTA begon gelijk te spelen als of hun leven er van af hing.
Onze achterhoede viel van ontzetting totaal uit elkaar, vooral (jammerlijk genoeg) de rechtsbackplaats welke bezet werd door Bouwmeester onze junior, werd totaal door de ARTA mensen weggespeeld.
Mario Joop, Fritsche en Schirrmann kortom het gehele elftal was de klus kwijt, behalve één… en dat was onze OPA Hannes van Laarhoven welke iedere keer als S.M.C. de ogen sloot en ARTA zich ophief om te jubelen, hij telkens weer met zijn jarenlange keepers talent, (op zijn leeftijd) het doel schoon wist te houden en de jonge voorhoede van ARTA steeds weer terug stuurde naar hun eigen speelhelft.
Maar toch kon hij niet voorkomen dat ARTA voor de rust 2x tot scoren toe kwam, 2 – 0 voor deze jongens welke voor de rust toch wel echt de meerdere waren van S.M.C.
De supporters van S.M.C. en dat waren er velen die de wedstrijd bijwoonde zagen weer hetzelfde gebeuren als het jaren daarvoor…NEDERLAAG op NEDERLAAG!!!!

Foto: Mario van Laarhoven – Mario van Laarhoven zal hier voor S.M.C. scoren!

Maar gelukkig lieten de jongens het niet zover komen, wel is in de rust het elftal behoorlijk veranderd de opstelling zag er heel anders uit.
We zagen nu Bouwmeester van de backplaats naar de rechtsbuitenplaats schuiven en Flop Spruit naar de rechtsbackplaats.
Mario van Laarhoven zagen we van de rechtshalfplaats naar de linksbuitenplaats verdwijnen, en zo ging ook Henk Lodder naar een andere plaats enz. enz.
Toch bracht het meer pit in de voorhoede en onze achterhoede was ditmaal een stuk versterkt door het resolute optreden van Flop Spruit, steeds op de juiste plaats en op de juiste ogenblikken.
Bouwmeester welke nu de rechterzijde bezette bleek daar ook niet te voldoen en werd dan ook op deze plaats door de ARTA mannen op een zeer makkelijke manier vast gezet.
Toch wist S.M.C. nu wat beter te spelen en het bleef dan ook niet uit dat er moesten doelpunten vallen.
En de supporters hebben daar niet tevergeefs op gewacht, want na een scherpe aanval op rechts en een schot van onze rechtsbinnen op de kruising lat/paal schoot, was het Mario van Laarhoven die met een achteroverbal het eerste doelpunt te maakte.
Ja het was dan toch zo dat S.M.C. zijn achterstand wist te verkleinen tot 2 – 1.
Zou S.M.C. het vol kunnen houden tegen deze jongens?
Wij hoefden niet lang meer te wachten of ook het 2e doelpunt voor S.M.C. was een feit geworden.
Bij een aanval waarbij Cees Spruit een keihard schot loste op het ARTA doel en de keeper van ARTA deze bal op een formidabele wijze wist te keren tot cornerbal.
Mario van Laarhoven liet zijn rechtervoet neer komen op de bal, een schot…..en…. zeer slecht genomen..maar .. toch werd het een doelpunt.
Dat kwam omdat Mario van Laarhoven de bal zo laag langs de grond schoot en de rechtsback
deze bal niet goed onder controle kon krijgen waardoor de bal via de knie van deze speler de bal in het ARTA doel deed verdwijnen.

Foto: Mario van Laarhoven – Mario van Laarhoven tracht weer te scoren

Ja de stand was nu weer gelijk geworden 2 – 2.
Zouden de jongens het houden vroeg men zich steeds af langs de lijn.
S.M.C. kwam nu met zijn spel stukken boven de tegenstander uit, en het kon volgens mij dan ook niet lang uitblijven of er moest meer gebeuren.
En daar hebben zij niet lang op hoeven te wachten.
Want na een aanval over rechts werd de bal prachtig voorgezet en Mario van Laarhoven liep er voor de zoveelste keer op in en trachtte hiermee S.M.C. de leiding te geven.
Maar wat gebeurde daar….. op de grond lag een roerloos stukje blauw en wit.
We gingen gauw kijken en we zagen tot onze ontzetting dat daar Mario van Laarhoven roerloos op de grond lag.
Het gebeurde na een botsing met de keeper welke zo hoog opsprong naar de bal, dat hij daarbij het hoofd heeft geraakt en Mario van Laarhoven uitschakelde.
Het was eigenlijk gewoon logisch, Mario van Laarhoven was op dat moment de ster van het veld, hij maakte het eerste en het tweede doelpunt voor S.M.C. en de derde zou een feit zijn geweest als niet de keeper van ARTA (Snabilie) zijn schoenen keihard op het hoofd van Mario van Laarhoven had laten neerkomen.
Iedereen zei dat er opzet in het spel was, Mario van Laarhoven moest worden uitgeschakeld.
Maar zoals altijd de wedstrijd moest doorgaan.
Nadat Mario van Laarhoven van het veld was gedragen ging de wedstrijd weer verder.
Zowel ARTA als S.M.C. hadden wel een beetje de schrik te pakken van het voorval met Mario van Laarhoven ,waaronder S.M.C. het meest te leiden had.
Inmiddels heeft ARTA weer de leiding genomen en S.M.C. stond weer achter met 3 – 2.
S.M.C. sloeg zijn ogen weer open en opende een tegen offensief, maar ARTA bleef geweldig stand houden zij gaven geen handbreedte toe.
S.M.C. liet de moed al wat zakken tot dat er plotseling (gelukkig voor ons) een onverwachte aanval kwam en waarbij S.M.C. in de laatste minuten toch nog de overwinning uit de handen van ARTA wisten te halen.
ARTA viel nu aan als een aangeschoten dier, maar de verdediging welke na de rust goed werk hadden laten zien, lieten en gaven de ARTA mannen geen enkele kans meer.
Dus toch was het S.M.C. gelukt geen nederlaag te incasseren.
Want de stand was geworden 3 – 3 , S.M.C . zijn eerste competitiewedstrijd was gespeeld.
Gelukkig voor ons een 3 – 3 gelijk spel, maar voor ons bleek deze 3 – 3 gelijk spel van zoveel waarde, dat ik persoonlijk de volgende wedstrijd met minder vrees tegemoet kan zien.
Want wat na de rust de jongens aan voetbal hebben laten zien waren wij toch zeker niet de mindere van ARTA.
En daarom mogen wij zeggen dat deze wedstrijd als geslaagd mag heten in deze competitie in onze nieuwe omgeving.
Ook al waren er spelers welke wel sterk opvielen door hun minder goede voetbal prestaties. Maar daar zullen wij het nu niet over hebben.

Share.

Leave A Reply