08 – Hofstede Winterbouw Ooster Ringdijk 74

0

Hofstede Winterbouw Ooster Ringdijk 74
Foto: Beeldbank Amsterdam

Hofstede Winterbouw, gelegen tegen de Ooster Ringdijk op kavel 37, (Ooster Ringdijk 74) komt al voor op de kaart van Visscher uit 1700. Van 1760 tot 1775 was Pieter van der Meulen, penningmeester van de Watergraafsmeer de eigenaar, waar hij met zijn vrouw Judith Holthuysen van 1760 tot 1775 ’s zomers woonde. In 1775 verkocht de weduwe van der Meulen hofstede Winterbouw met twintig morgen grond aan Hermanus Metterop, schepen en heemraad van de Watergraafsmeer. Winterbouw is later nog gerestaureerd maar werd in 1980 gesloopt.

Ook na intensieve naspeuringen ben ik er niet geslaagd te achterhalen wie er in de hofstede na Hermanus Metterop tot aan de sloop gewoond hebben. Het kan in gebruik zijn geweest bij het Kernfysisch Laboratorium of onderdeel zijn geweest van een van de volkstuincomplexen die daar zijn geweest: de Molukken, Tuinwijck, Frankendael, de Molen of Linnaeus.
Hofstede

Naast boerderij Winterbouw bevond zich de tuinderij van de Gebroeders Koehler. Ook deze tuinderij werd geruimd en het huis werd afgebroken in de jaren 80.

Tuinderij Gebroeders Koehler – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Huidige situatie op de Ooster Ringdijk – 2018 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Bovenstaand verhaal is afkomstig uit mijn boek
Boerderijen in de Watergraafsmeer – Van Anna Hoeve tot Vergulden Eenhoorn.

Verkrijgbaar voor € 19,20 bij Linnaeus Boekhandel – Middenweg
of bij Jo Haen vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Share.

Leave A Reply