09 – Boerderij Egassan Ooster Ringdijk 75

0

Egassan Ooster Ringdijk 75

Op bovenstaande foto boerderij Egassan in 1973 – Foto Beeldbank Amsterdam

Boerderij Egassan Ooster Ringdijk – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

De boerderij op Ooster Ringdijk 75 dateerde uit 1751. Frederik Nieman (1871), warmoezenier en vader van de latere eigenaar, ook Frederik geheten (1907) huurde in 1898 van de Parijse dokter Johan George Mezger de toen ‘Meerbosch’ geheten hofstede voor ƒ 825,00 per jaar. Zij kwamen een huurperiode van tien jaar overeen. Maar Nieman kon reeds het volgende jaar deze ‘groenboerderij’ kopen voor ƒ 15.150,00. Toen was de naam ‘Meerbosch’ reeds vervangen door ‘Egassan’. Het geheel bestond uit een woonhuis, schuur, vijfroeden-hooiberg, hooiloods, stalling en erven, moes- en weiland.

De laatste eigenaar heeft ‘Egassan’ aan de gemeente verkocht en omdat ook deze oude hofstede voor de verkeersplannen moest wijken, zagen de laatste huurders (vanaf 1962), beeldhouwer Albertus Royé, zijn echtgenote R. Royé-Jumelet en hun beide kinderen, reeds enkele jaren uit naar een ander onderkomen. Zij woonden vanaf 1962 op de boerderij.
Mevrouw Royé was vooral zeer bezorgd over haar tuin, waarin zij in de loop der jaren enkele honderden zeldzame planten had gekweekt. Veel daarvan had zij al vóór de verhuizing weg moeten doen. Alleen de wilde exemplaren waren nog over. Volgens een woningkaart zijn ze op 26 oktober 1978 verhuisd naar de Lange Stammerdijk 22. Hoe het de wilde planten van mevrouw Royé vergaan is, is niet bekend.
Op 12 augustus 1980 is de boerderij gesloopt.

Egassan – Alle rechten voorbehouden

Bovenstaand verhaal is afkomstig uit mijn boek
Boerderijen in de Watergraafsmeer – Van Anna Hoeve tot Vergulden Eenhoorn.

Verkrijgbaar voor € 19,20 bij Linnaeus Boekhandel – Middenweg
of bij Jo Haen vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Share.

Leave A Reply