Een stukje geschiedenis
s.v. De Meer heeft in haar beginperiode gespeeld op een voetbalveld achter boerderij van de familie Witteveen, Middenweg 86.
In het Jubileumblad 1918 – 1958 heeft John Haen dit stukje gevonden waarin een beschrijving van de toen bestaande situatie.
Nog zien wij Pastoor Zoetmulder, zaliger, met zijn kapelaan Ratte, z.g., uit de pastorie komen, gekleed in korte broek met zwarte kousen en de half hoge hoed op de eerwaarde hoofden. Het oude kerkje waarin je, ná het plechtig aannemen, nog twee jaar zondags om half twee naar de lering moest. Als deze om half drie dan was afgelopen rende de hele troep de Linnaeusparkweg af tot waar nu de Weth. Frankeweg is. Alles wat daarachter nu gebouwd is bestond toen nog niet. Op de hoogte van de Franhoferstraat bij de Linnaeusparkweg was het veld van A.F.C. En vanaf de toenmalige Nieuwe Weg kon je dan gratis de wedstrijden zien.
Verder op de Middenweg was het nog landelijk. Waar nu de Emmakerk is was een buitencafé met tafels en stoeltjes in de tuin. Maar al heel gauw verdween dit en kwam daar, in huize ‘Perikles’, de heer Egeman, voorzitter van Ajax, te wonen.
De Hugo de Vrieslaan bestond niet. Op Middenweg 86 was de boerderij van Witteveen, met erachter diverse voetbalvelden. Er tegenover, waar nu de Fraunhoferstraat is, stond de boerderij waar de opgang was naar het veld van A.F.C.
De huizen tussen nummer 86 en de van ’t Hofflaan stonden er al maar aan de overzijde stond alleen, tegenover café Frankendael een villa die vorig jaar werd afgebroken. Deze villa stond juist naast het toenmalige Ajax-veld. D.w.z. het veld lag een stuk van de Middenweg af, maar de toegangshekken waren aan de Middenweg.
Dan op de hoek van de Kruislaan, het café met tuin, van de Graaf. Daar bestond de verlichting nog uit moerasgas, een verlichtingsbron die op verschillende boerderijen in de Watergraafsmeer voorkwam. En verder grasland. Een boerderij waar nu de school voor blindegeleidehonden is en daar, waar nu ongeveer het Ajaxveld is, de boerderij ‘Voorland’, mooi gelegen in het land met een prachtige toegangslaan van hoge bomen.
Aan de overzij, waar thans het laatste stuk van de begraafplaats is, nog de oude vervallen buitenplaats ‘Oud Rozenburg’ en verder niets dan grasland met enkele boerderijen.
Ik weet niet of alle jongeren deze blik in het verleden waarderen maar ik weet zeker dat vele ouderen met genoegen nog eens in de Meer van 40 jaar geleden zijn geweest, met hun oude vriend,
Kees (van de Meer).
Bij nr. 006 op deze pagina kun je 2 foto’s zien van de boerderij.
Ga daarvoor naar: Eerste speelveld boerderij
Op onderstaande foto de villa tegenover café Frankendael waarover gesproken wordt in het artikel.
Geef een reactie