Het ontstaan van een club
Op een februari-avond in 1918 kwamen Jan Keune, Wim Pronk, Jan en Ernst Baede, Wim Blom, Kees de Haas, Joop en Henk van der Linden, Miel Somers, Janus Lucassen, Toon van Schaick en Cees Spaan op de stoep van v.d. Molen op de Middenweg / hoek Wakkerstraat bij elkaar.
Ze wilden op zomeravonden met elkaar een balletje gaan trappen.
Dat was de geboorte van R.K.W.V. (R.K.Watergraafsmeersche Voetbalvereniging) wat algauw r.k.s.v. (en later s.v.) De Meer werd.
Op 7 april 1918 werd de eerste wedstrijd gespeeld tegen Watergraafsmeer 4 met een geleende “buitenbal” en een niet al te beste “binnenbal”. Helaas werd deze wedstrijd verloren. Men speelde op de voetbalvelden achter de boerderij van de familie Witteveen (op de plek van het latere Cosy Corner).
Later verhuisde men naar de Zaaiersweg achter de boerderij van Den Haan en vervolgens naar velden aan de Kruislaan / Darwinplantsoen. Verkleden deed men op de schuur(hooi)zolders van boerderijen. Nog weer later werd de club huurder van 2 velden van een complex aan de Middenweg waar nu de velden van S.V. Middenmeer liggen. Na de oorlog was de laatste verhuizing naar Sportpark Drieburg.
In 1924 vierde De Meer voor het eerst een kampioenschap: een historisch moment.
Van 1929-1958 werd er ook gekegeld, eerst bij Eik en Linde en later onder de Veenendaalsche op de Middenweg.
De 2e W.O. was een moeilijke tijd voor de club: spelers weg naar Duitsland, spelers ondergedoken en spelers die wegbleven bij geruchten over razzia’s.
In 1951/1952 verspeelde De Meer haar plaats in de 3e klasse. Tot 1962/1963 was er wisselend succes maar in dat jaar was de degradatie naar de afdeling Amsterdam een feit. Ook daar ging het niet best mede door het feit dat er geen verlichte trainingsgelegenheid was. Men vond de volgende oplossing: Eerst een duurloop naar het Amstelstation, vandaar met de bus naar Buitenveldert waar er werd getraind op het veld LUTO en na afloop vice versa.
In het seizoen 1968/1969 was het eindelijk zover: de Zondag 1 behaalde het 1e KAMPIOENSCHAP in 51 jaar. Kampioen in de 2e klasse B van de afd. Amsterdam. Het jaar daarop lukte het weer met o.a. Louis van Gaal als speler. Andere bekende namen zijn Harrie Vermeegen, Leo Driessen, Maarten Spanjer en Jeffrey Kooistra.
De Meer 1 Zondag speelt nu West 1 4e klasse E en de Zaterdag 1 West1 4e klasse D.
Vanaf 1 januari 1974 werd De Meer gesponsord door Holshuijsen-Stoeltie en was daarmee de eerste vereniging in Amsterdam die geheel gesponsord werd.
In 1954 werden een dameshandbalafdeling (in 2009 opgeheven) en een honkbalafdeling (in 1964 opgeheven) opgericht alsmede een turnafdeling (RKSV Animo ging samen met De Meer- in 1978 opgeheven).
Daardoor veranderde de naam van R.K.V.V. De Meer in R.K.S.V. De Meer. In 1962 werd de aanzet gegeven voor deelname aan de zaterdagafdeling. Onder de bezielende leiding van Guus van Iperen werden vele successen behaald.
Sinds 1978 is er ook een afdeling zaalvoetbal, terwijl vanaf datzelfde jaar de zomer overbrugd ging worden met tennis op het trainingsveld wat uitgroeide tot een volwassen afdeling van De Meer (sinds 31-05-2010 zelfstandig en met een eigen tenniscomplex).
De jeugd
De jeugdafdeling werd opgericht in 1921/1922. Na de wedstrijd werden er emaille blikjes uitgedeeld om je met slootwater te kunnen wassen !
Het 10-jarig jubileum werd in Carré gevierd terwijl de jeugdcommissie bij het 20-jarig jubileum een nieuwe clubvlag en een kruisbeeld kon aanbieden.
Na een periode van daling van het aantal jeugdleden gaat het momenteel weer prima. In de loop van de tijd is de leeftijdsgrens jonger geworden (5 en 6 jaar) en sinds 2001 is er ook een meisjes- en damesvoetbalafdeling. Ook was er gelegenheid voor geestelijk of lichamelijk gehandicapte sporters om te komen voetballen.
Anno 2011 schommelt het aantal leden rond de 700 en is de vereniging na 93 jaar nog steeds springlevend.
Bron: Boek De Meer – een polder – een club
Voor meer informatie over De Meer ga naar http://www.svdemeer.nl
Archiefbeheer s.v. De Meer: John E.M.Haen 020-6904778
Geef een reactie