14 – Boerderij Goed Genoeg Middenweg 261

1

Op bovenstaande foto staat Boerderij Goed Genoeg, voorheen Berkshoven. De boerderij stond op de plek waar nu het Chinese Restaurant Wong Koen, Middenweg 267, is gevestigd. Op de achtergrond de van Marumstraat. In 1957 is de boerderij vanwege de aanleg van het Chr.Huygensplein en omgeving afgebroken.
Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Boerderij Goed Genoeg heette eerst Berkshove
Ter hoogte van de huidige Fraunhoferstraat (op kavel 59) stond in de 18e eeuw de hofstede Meergaarden, gebouwd voor de vermogende lakenkoper en handelaar op Moscovië Albertus Schuyt. In 1725 werd de buitenplaats verkocht aan de weduwe van Arnold van Lockhorst, die de naam in Goed Genoeg veranderd heeft.

Even verderop, ter hoogte van het huidige Christiaan Huygensplein, op de plek waar nu het Chinese restaurant Wong Koen staat (Middenweg 267) stond de hofstede Berkshove(n), die later ook Goed Genoeg genoemd werd (nadat de bovengenoemde hofstede Goed Genoeg was afgebroken). Deze boerderij werd tot 1935 bewoond door boer Cees van Oostveen (1860-1939, ongehuwd gestorven). Hij verhuurde stukken weiland aan de voetbalclubs AFC en Ajax.

Een foto uit 1906 van boer Cees van Oostveen (1860-1939).
Foto: Archief AFC – Alle rechten voorbehouden

AFC voetbalt op weiland van Goed Genoeg
AFC huurde vanaf 14 oktober 1906 een voetbalveld ter hoogte van de huidige Fraunhoferstraat en vierde daar haar grootste triomfen. Gedurende een periode van ca. 6 jaar tot aan Ajax’ promotie naar de 1e klasse was AFC de eerste voetbalclub van Amsterdam.

Ondanks de successen waren er uiteraard ook wel eens problemen. Zo lezen we in de notulen van een bestuursvergadering:

AFC-lam pleegt zelfmoord:
“Op een middag na het oefenen was door de aanwezig zijnde leden vergeten het groote net, hetwelk achter het doel gespannen wordt, op te halen en had een lam zich daarin zoo verward, dat het arme beest zich in een sloot woelde en daar jammerlijk verdronk. Cees van Oostveen (eigenaar van Goed Genoeg) eischt
fl. 15,– schadevergoeding. Lang en breed werd er nu over gesproken of wij eigenlijk wel hiervoor aansprakelijk waren. Eenigen beweerden van wel, anderen van niet. Het resultaat was echter, dat wij fl. 15,– wel wat veel vonden en zouden wij eens informeeren hoeveel zoo’n beestje waard is, daar wij dan misschien wel voordeeliger zelf een nieuw lammetje zouden kunnen koopen.”

In 1907 werd het 12 ½ jarig bestaan van AFC gevierd met o.m. 100 meter hardlopen, een gekostumeerde voetbalwedstrijd, een receptie in het Rechthuis en een diner in ‘American’.

Aanplakbiljet voor de wedstrijd AFC tegen Achilles Rotterdam in 1907 op het terrein van AFC gelegen in de Watergraafsmeer, geheel nieuw gerestaureerd en gelijkgemaakt. Omheining en plankier aanwezig. Dit is een van de oudste aanplakbiljetten van AFC – Alle rechten voorbehouden

Kampioenschap en nieuw clubhuis
In 1909 werd na een zwakke start toch het kampioenschap behaald. Na een zegetocht over de Middenweg werden de spelers als vorsten ontvangen in het Rechthuis. Een feestdiner in Krasnapolsky à fl. 2,25 inclusief een halve fles Bordeaux volgde. Ook werd op 10 oktober 1909 een nieuw gebouwd clubhuis door de Watergraafsmeerse burgervader de Wit officieel voor geopend verklaard.

AFC trok gewoonlijk veel publiek, dat probleemloos in toom werd gehouden door de plaatselijke politie. Het voltallige korps bestond uit inspecteur Biere (wiens twee zonen in AFC speelden) en twee dienders. Bij grote publiekstoeloop kregen ze assistentie van de padvinderij, die in die tijd in opkomst was. In 1909 kwam die gebundelde macht van pas, toen AFC na drie jaar weer kampioen kon worden van een tweede klasse-afdeling, wat inderdaad lukte, zoals hierboven reeds gemeld.

De Watergraafsmeerse politiemacht (inspecteur Biere en zijn twee dienders) liet zich in 1909 bij een kampioenswedstrijd assisteren door de padvinderij – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden


Verhuizing A.F.C. vanwege woningbouw

In 1920 moest de club noodgedwongen verhuizen omdat de gemeente Amsterdam op het veld van AFC wilde bouwen. (De huizenbouw is echter pas in 1929 begonnen, zodat de Gemeente op z’n zachtst gezegd rijkelijk vroeg was met de club tot verhuizing te dwingen). De club vertrok naar de Zuidelijke Wandelweg. En vanaf oktober 1962 speelt AFC in Buitenveldert. Het sportcomplex heeft nog steeds de naam van de boerderij uit de beginjaren: Goed Genoeg. Toen ze verhuisd waren naar de Zuidelijke Wandelweg was dat het begin van een moeilijke periode. Aan het eind van het seizoen 1920-1921 degradeerde AFC naar de toenmalige Overgangsklasse.

Ter gelegenheid van het 18-jarig bestaan speelde AFC bij boerderij Goed Genoeg op 19 januari 1913 een onderlinge veteranenwedstrijd tussen de ‘Gehuwde Elf’ en de ‘Ongehuwde Elf’. De eendracht bleef met 3-3 bewaard.
Foto: Archief AFC – Alle rechten voorbehouden

a.f.c. Ajax in het Houten Stadion
Ook a.f.c. Ajax voetbalde op land van Cees van Oostveen, maar dat voetbalveld lag iets meer naar achteren op de plek waar nu Albert Heijn zit op het huidige Christiaan Huygensplein. De club had eerst in Amsterdam Noord (bij de huidige Laanweg) gespeeld, maar moest vanwege woningbouw vertrekken en ging toen, in 1907, in de Watergraafsmeer voetballen. Het was een primitief veld zonder tribunes, waterleiding en kleedkamers. Omkleden deed men in café Brokelman (het latere café Frankendael) aan de overkant van de Middenweg.

Na de promotie in 1911 naar de hoogste afdeling werd er een houten tribune gebouwd (vandaar de bijnaam het Houten Stadion) en ook het tenue werd aangepast. Eerst speelde men in rood en wit gestreepte shirts, maar na 1911 werd dit aangepast naar het huidige tenue. Dit was om verwarring met Sparta dat in dezelfde shirts speelde, te voorkomen. Ook werd het woord Amsterdamsche toegevoegd aan de naam, omdat er in Leiden ook een club speelde die Ajax heette. Gé Fortgens was de eerste Ajaxspeler die zijn debuut maakte in het Nederlands elftal. Dit gebeurde op 19 maart 1911, toen Oranje in Antwerpen met 1-3 won van België.

Het z.g. Houten Stadion (vanaf 1911 met houten tribunes). De foto is uit 1930. Tot 1934 heeft dit stadion dienst gedaan. Daarna verhuisde Ajax wegens ruimtegebrek naar Stadion de Meer, verderop aan de Middenweg.
Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Bij laatste wedstrijd konden geen corners genomen worden
Door de successen van Ajax in de jaren dertig werd het Houten Stadion te klein. Elke wedstrijd kwamen er meer mensen, tijdens de laatste wedstrijd, tegen Feyenoord, die met 4-0 gewonnen werd, was het zelfs zo druk, dat er geen corners genomen konden worden, omdat er mensen in de weg stonden. Er waren toen 15.000 toeschouwers. Op 9 december 1934 verhuisde Ajax daarom naar een nieuw, groter stadion, De Meer genaamd, verderop aan de Middenweg 400, waarvoor de hoeve Voorland moest wijken en afgebroken werd.

Boerderij Goed Genoeg.
Na Cees van Oostveen woonde van 1935 tot 1946 Andries Groenink met vrouw Margaretha en 5 kinderen in boerderij Goed Genoeg. Naast boer was hij tevens koopman in paarden.
Links van de boerderij stonden nog 2 herenhuizen die in de jaren 50 zijn afgebroken. Vanaf die twee herenhuizen was er als afscheiding van het voetpad en het weiland een lang wit hek. “Met een tussenbalk waar je dan zo lekker op kon staan. Het was een heerlijk landelijk beeld in de mooiste omgeving van mijn jeugd”, (aldus buurtbewoner Rijk Kouwenhoven).

Eerst een soort dijkje af omdat de weilanden lager lagen
Ook Otto Monsees (1932) had er een heerlijke jeugd. Hij woonde in de Bunsenstraat, die toen eindigde bij de van Marumstraat. Daar begonnen de weilanden. Hij moest met zijn vrienden eerst een soort dijkje af naar beneden omdat de weilanden volgens hem een stuk lager lagen. Eerst was er nog een sloot waar ze overheen moesten en dan kwamen ze bij ’t Zandje waar ze vaak speelden.

Volgens hem werden er meer naar achteren op een terrein ook hondenrennen gehouden. Het was een grote, ronde baan. Men liet een touw met een stuk bot of iets dergelijks eraan ronddraaien en daar moesten die honden dan achteraan rennen. Er was toen ter hoogte van Goed Genoeg een tijdelijk eindpunt van lijn 9 vanwege het omleggen van de lus.

Bij boerderij Goed Genoeg hoorde nogal wat land. Groenink hield er echter niet veel koeien op na. Wel behoorlijk wat schapen. Ook stalden groentenboeren uit
de buurt hun paarden en wagens in de stal. Melkprodukten betrok de familie Groenink van melkhandelaar Kouwenhoven in de Röntgenstraat. En als er ooms en tantes in hun koetsje op visite kwamen bij de familie Kouwenhoven werden ook hun paarden op Goed Genoeg gestald.

Toen de boerderij onbewoonbaar werd verhuisde de familie Groenink in 1946 naar dat gedeelte van de Bunsenstraat dat na de bouw van het Christiaan Huygensplein Finsenstraat genoemd werd.

Boerderij Goed Genoeg in 1930. Zo te zien was er toen ook een garage met benzinepomp in gevestigd.
Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

De bezetting
Over dat laatste stukje Bunsenstraat bij de Kruislaan nog het volgende:

De Duitse bezetters hadden zich tijdens de oorlog stevig in de Watergraafsmeer genesteld. De huizen van het hierboven genoemde gedeelte van de Bunsenstraat zijn vrijwel direct na het begin van de oorlog door de Duitsers gevorderd om daarin officieren onder te brengen, mede omdat op het daarachter gelegen opgespoten land enkele barakken voor Duitse soldaten stonden. Die hadden daar een klein oefenterrein, waar werd getraind met behulp van een nagemaakte houten tank op het chassis van een kleine vrachtwagen. De grote jongens in de buurt volgden dat met belangstelling. Direct na de bevrijding is dit terrein overigens enkele malen benut als landingsveld voor kleine militaire vliegtuigjes die post vervoerden.
Na de bevrijding verbrandde men Duitse wapens en andere goederen in de betonnen bak van wat eens het openluchtzwembad van het Sportfondsenbad was. Dit gedeelte van het bad, gelegen aan de Oranje Vrijstaatkade, werd daar enkele weken speciaal voor gebruikt, wat de nodige stank en rook veroorzaakte.

Afbraak in 1957
Andries Groenink gebruikte de schuur van Goed Genoeg tot de afbraak in 1957 als opslag. De boerderij moest worden afgebroken voor de aanleg van het Christiaan Huygensplein en zo kwam er een einde aan dit landelijke stukje Watergraafsmeer.

Huidige situatie. Op deze plek ongeveer stond boerderij Goed Genoeg – 2017 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Onder de onderstaande informatie over het boek Boerderijen in de Watergraafsmeer staat een lijst met alle verhalen uit het boek, die op deze site staan.

Bovenstaand verhaal is afkomstig uit mijn boek
Boerderijen in de Watergraafsmeer – Van Anna Hoeve tot Vergulden Eenhoorn.

Verkrijgbaar voor € 19,20 bij Linnaeus Boekhandel – Middenweg
of bij Jo Haen vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Onderstaand de lijst met linken van de verhalen uit het boek

01 – Boerderij Voorheen, Kruislaan 350/hoek Ooster Ringdijk
02 – De Annahoeve, herinnering aan een tijd die voorbij is
03 – De Vergulden Eenhoorn
04 – Melkboer Prins van de Vergulden Eenhoorn
05 – Bij opa Gerrit Kars in de Vergulden Eenhoorn
06 – Boerderij Pavonia, Ooster Ringdijk 15
07 – De laatste boer in de Watergraafsmeer, Schagerlaan
08 – Hofstede Winterbouw Ooster Ringdijk 74
09 – Boerderij Egassan Ooster Ringdijk 75
10 – Boerderij de Waterhond Ooster Ringdijk 100
11 – Boerderij Voorland Ooster Ringdijk 110
12 – Boerderij de Meerhoek Ooster Ringdijk 140
13 – Boerderij Middenmeer Middenweg 333
14 – Boerderij Goed Genoeg Middenweg 261
15 – Boerderij Meerlust, Middenweg 86-88
16 – Boerderijtje van David Slagt
17 – Boerderij Meergenoegen Kruislaan 4
18 – Boerderij Meergenoegen Kruislaan 120
19 – Boerderij De Jonge Zaaijer Weesperzijde 225 (was 42)
20 – Boerderij Rust na Onrust Duivendrechtsekade 20

Share.

1 reactie

  1. Aart Janszen Links van de boerderij, aan de Middenweg lag wat lager, een heel groot weiland met allemaal paarden (voor de slacht, zei mijn vader). Er was een hek met palen en ruitvormig gaas, dus kon je er niet makkelijk door. Het was wel de kortste weg voor ons, van de Rontgenstraat naar de Herschelstraat waar onze school was. Het was echter niet alleen het hek dat ons tegenhield, ook de paarden en zeker de boer waar we bang voor waren en dan was er nog een sloot langs de vd Waalstraat, daar lag dan wel een plank over, maar toch. Spijtig genoeg hebben we het nooit gedurfd, moesten altijd omlopen door de Frauenhoferstraat. Ja nu kan je er gewoon doorsteken, langs Appie, maar ik zit niet meer op die montessorischool en woon bovendien niet meer in de Meer.

Leave A Reply