Doe-het-zelf kerk

0

31 december 1965 – 31 december 2007

Auteur: Marella Karpe – Verteller: Bronno Enzler – 36 jaar oud – is als enige van zijn familie en vriendenkring lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook wel bekend als de Mormoonse kerk. Hier wordt vriendelijk op gereageerd door zijn omgeving.

Samen bouwen aan de kerk Kerkleden metselen mee in de jaren 1964-1965 aan het nieuwe kerkgebouw aan de Zaaiersweg Alle rechten voorbehouden

Samen bouwen aan de kerk Kerkleden metselen mee in de jaren 1964-1965 aan het nieuwe kerkgebouw aan de Zaaiersweg Alle rechten voorbehouden

Twee raadgevers – Bronno Enzler is er één van – vormen samen met de Bisschop een Bisschap (een soort presidium) in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Samen organiseren zij de kerk. Bronno Enzler omschrijft zichzelf als iemand die van jongs af aan veel nadacht, “mijn hobby is vissen”, en die voelde dat er ‘meer’ was. Hij was op een geestelijke zoektocht toen hij in 1996 gebeld werd door een zendeling, die zijn telefoonnummer had gekregen via een kennis. De boodschap “hopen op dingen die je niet kunt zien, maar die wel waar zijn” sprak hem erg aan.

Zelf liet hij zich in zee dopen, het had ook gekund in het doopvont van de kerk. Dat is eigenlijk het enige religieuze voorwerp dat de kerk kent, de gebouwen worden gekenmerkt door het ontbreken van versieringen en klokken. Vanaf 1862 is er een gemeente in Amsterdam, vanaf 1924 had men een kerkgebouw aan de Weteringschans.

Voor het gebouw aan de Zaaiersweg is in 1963 de eerste steen gelegd, veel kerkleden hebben persoonlijk meegemetseld. Soms moest een muur dan overgemetseld worden, want er was wel professioneel toezicht. Normaliter staan de kerkleden 10% van hun inkomen af aan de kerk, maar om de bouw te bekostigen is dit tijdelijk verhoogd naar 20%. In 1966 werd het gebouw geopend. Momenteel zijn er ongeveer 400 leden, waarvan een 130-tal actief kerkganger is. Dit getal is de laatste 10 jaar stabiel, de veelheid aan culturen aanwezig in Oost is af te lezen aan de leden, er zijn 15 verschillende nationaliteiten – waaronder veel Afrikaanse leden -bijgekomen. Voor hen wordt de dienst ook vertaald vanuit een professioneel tolkenhokje. Vroeger waren er veel meer leden, maar vanaf 1900 zijn heel veel leden geëmigreerd, vooral natuurlijk naar Salt Lake City in de Verenigde Staten, het centrum van de kerk. Bronno Enzler hoopt er zelf ook nog eens een bezoek te brengen.

Weer een verdieping hoger Kerklid dat meehelpt bij de bouw van de nieuwe kerk in de periode 1964-1965 Kerklid Akkie Kerkhoven - thans ruim 80 jaar - helpt mee bij de bouw van de nieuwe kerk in de periode 1964-1965.

Weer een verdieping hoger Kerklid dat meehelpt bij de bouw van de nieuwe kerk in de periode 1964-1965 Kerklid Akkie Kerkhoven – thans ruim 80 jaar – helpt mee bij de bouw van de nieuwe kerk in de periode 1964-1965.

Share.

Leave A Reply