31 december 1939 – 1 januari 1970
Auteur: Jo Haen – Verteller: Ary de Kwaadsteniet (1931-2017)- Geboren en getogen in de Indische Buurt. Heeft er tot zijn overlijden in 2017 gewoond, samen met zijn vrouw Guurtje
Ary de Kwaadsteniet stond al als 9-jarige op een kruk af te wassen in de keuken van AJAX in het Stadion de Meer aan de Middenweg. Hij was het hulpje van terreinknecht Jan Lens, die in een dienstwoning op het terrein woonde (hoekhuisje).
Toen hij 12 was mocht hij tijdens de wedstrijden met een houten bak de tribunes langsgaan en Ajaxrepen, pinda’s, chips, gevulde koeken en ijs verkopen. De bekende acteur Piet Römer, Ajax-fan, vroeg hem een keer: “Zeg jij nog eens ‘chips’ dan krijg je een gulden.” Dat liet hij zich natuurlijk geen 2 x zeggen. Hij pakte alles aan. Tijdens kienavonden stond hij in de garderobe de jassen aan te pakken. Het was een goeie bijverdienste, want hij kreeg provisie van de verkochte artikelen.
Ze hadden het thuis niet breed. Zijn moeder moest in haar eentje 8 kinderen opvoeden. Ze had een schoenmakerij in de Formosastraat. Een van haar dochters stond in het benedenrestaurant van Ajax, een soort omgebouwde gymzaal die als kantine dienst deed. De vrouw van Ary, Guurtje, werkte er ook. Zij verkocht tijdens de wedstrijden vanuit een stalletje snoepgoed e.d. Zij stond haar mannetje. Er probeerde eens iemand een reep te jatten, maar zij sloeg hem met een leeg bierflesje op zijn handen waarna de onverlaat de aftocht blies. Naast Ary en Guurtje waren er ook nog twee broers en een oom van hem actief.
Tijdens de 2e Wereldoorlog heeft Ary 2 jaar niet in het stadion gewerkt. Het was een zware tijd. Zijn moeder is een keer helemaal naar Groningen gelopen om eten te halen.
Na de oorlog kwam Ary weer terug bij Ajax waar Boudrie, de restaurantbeheerder, zijn baas was. De oom van Ary hield de administratie van de kantineverkoop bij. In die tijd (1959-1960) was Vic Buckingham trainer. Hij woonde, net als Jan Lens, ook op het terrein in een van de hoekhuisjes. Het Ajax-stadion werd toen voor de grap ‘Buckingham Palace’ genoemd.
.
In die jaren werden er toernooien georganiseerd waaraan Blauw Wit, Zeeburgia, A.F.C. en uiteraard Ajax meededen. Dat leverde veel werk op o.a. het maken van lunchpakketten. Ary werd ook wel eens uitgeleend aan het Olympisch Stadion om daar te helpen.
Het waren geweldige jaren met een goeie bijverdienste. Naast zijn ‘bijbaan’ bij AJAX heeft hij nog heel wat andere banen gehad zoals werken als weger, meter en ijker in de haven bij van Ommeren, sneeuwruimen in de Watergraafsmeer, bij Berghaus in de confectie, als Sinterklaas in buurthuizen enz. Overal wist hij zich het werk snel eigen te maken en zich op te werken tot ‘baas’.
Na 30 jaren wilde Ary meer vastigheid en is hij de bakkerij in de Borneostraat 31 begonnen. Dat betekende het einde van zijn bijbaan bij AJAX. Hij kijkt terug op 30 geweldige jaren.
Johan Link zegt
Johan Link
Mooi verhaal. Mijn persoontje hielp ook in het stadion in de 70 er jaren. Het B elftal of 2e elftal speelde altijd zaterdags haar wedstrijden. Dat waren op zich geen dure wedstrijden om te bezoeken maar mocht gratis op de eretribune onder de voorwaarde na afloop te helpen met de kussentjes weer te verzamelen en netjes te stapelen
Rob vd Ende zegt
Met Fonzie Erich?
Eline Siep zegt
Op 30 mei 2017 is Ary overleden
Na een kort ziekbed is Ary gisteren overleden. Vrijdag 2 juni 2017 om 9.45 uur is zijn uitvaart op de Nieuwe Ooster.
Eline Siep
31 mei 2017