Abdel is een zeer gewaardeerde kracht bij a.s.v. Fortius. Hij is een manusje-van-alles en onmisbaar voor de club
Voordat Abdel (Appie voor zijn collega’s) op 17-jarige leeftijd met zijn familie vanuit Marokko in Amsterdam kwam wonen had hij al vanaf zijn 12e bij de voetbalclub Raja in Casablanca gevoetbald. Vanzelfsprekend dat hij zich ook in Amsterdam bij een club aanmeldde en dat werd Sporting Zuid. Naar school is hij hier maar één maand geweest. Hij is meteen gaan werken als chauffeur bij de Coca Cola. Het Nederlands heeft hij zichzelf aangeleerd.
Abdel en zijn vrouw Tineke zijn al 33 jaar samen waarvan 26 jaar getrouwd. Ze hebben 2 kinderen, een zoon van 26 jaar en een dochter van 20 jaar.
Van T.O.B. naar Fortius
Naast het voetballen behaalde Abdel het diploma Jeugdtrainer en Techn. Jeugd-coördinator (in 2011). Bij T.O.B. in Noord kon hij het geleerde in praktijk brengen. Tijdens een wedstrijd van Fortius tegen deze club waarbij ook Henk Kost aanwezig was vroeg hij Abdel om bij Fortius te komen. Sindsdien (ongeveer 8 jaar geleden) is Fortius zijn club.
Damesvoetbal 35+
Hij is assistent-trainer van de Zondagselectie, coach van het 2e en trainer van het damesvoetbalteam 35+. Het damesvoetballen bestaat pas sinds kort bij Fortius. Het aantal speelsters is nog niet zo groot. Maar Abdel doet het graag, de dames zijn zeer gemotiveerd, ze zijn leergierig, hebben respect en last but not least: ze komen op tijd!
Cursus wassen
Maar naast zijn functie als trainer doet hij nog veel meer voor de club. “Wat doet-ie niet ?” B.v. het wassen van de voetbalkleding voor de selectie. Hij ging daarvoor op cursus bij Hanna nadat hij de voetbalkousen in een te hete droger had gestopt en de kousen van maat 45 naar 35 waren gekrompen. Dat gebeurt hem nu niet meer!
De indeling van de kleedkamers wordt ook door Abdel gemaakt. Dat is vaak een heel gepuzzel en veroorzaakt nog wel eens problemen. Vooral nu een aantal van de kleedkamers wordt gerenoveerd en dus momenteel niet beschikbaar zijn. Dan is het woekeren met de ruimtes.
Kantinewerkzaamheden
Tevens is hij werkzaam in de kantine, staat af en toe achter de bar. Hij vindt het leuk dat sommige ouders van voetballertjes denken dat hij de ‘pachter’ is en hij dus zijn eigen ‘toko’ runt. Zijn werktijd als kantinebeheerder is van 16.00 tot 20.00 uur, maar sinds hij wisseldiensten heeft (als chauffeur bij Connexion) is dat niet altijd mogelijk.
Er zijn wel eens misverstanden tussen de verschillende culturen. Zo moet hij af en toe aan ouders uitleggen dat een drankje niet is inbegrepen bij de contributie. Men begrijpt dat vaak niet.
Abdel ergert zich wel eens aan het feit dat de regels die er zijn opgesteld niet goed worden nageleefd. B.v. Niet met voetbalschoenen in de kantine. Dat is slecht voor de vloerbedekking. Hij vindt het jammer dat het ondanks de bordjes die dat toch duidelijk aangeven toch regelmatig gebeurt. De leiding van de teams moet daar meer op letten en strenger zijn.
Recht voor zijn raap
Abdel is eerlijk en zegt zulke dingen recht voor zijn raap wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Maar zijn standpunt is: Het belang van de club komt op de eerste plaats, dan komt het team en daarna pas je eigen persoontje.
Naast het trainerschap voetbalt hij bij de veteranen en vindt dat nog ontzettend leuk. Vol trots vertelt hij dat hij zelfs ooit gevraagd is voor het Amsterdamse vedettenteam van de K.N.V.B. waarmee hij in 1994 tegen Ajax I op het veld van Zeeburgia heeft gespeeld. In dat team speelden de beste spelers van Amsterdam, Abdul als spits.
Jeugdtrainer
Wat het bestuur van hem vraagt dat doet hij. Maar zijn grote wens is toch om de jeugd te mogen trainen. Is het niet bij Fortius dan bij een andere club. Want dat vindt hij het mooiste dat er is. Te zien dat jongens zich ontwikkelen, beter worden, groeien in de sport enz. Om daaraan te mogen werken. Met zijn 18-jarige ervaring en diploma’s moet dat toch lukken.
Ondanks alle ups en downs blijft hij goedlachs en positief. Overal is wel eens wat en Fortius is en blijft zijn club.
Jo Haen – van Langen
Geef een reactie