Achter de voordeur

0

31 december 1956 – 31 december 1968

Door: Frans van Zelm werd in 1951 geboren in de Sarphatistraat. Van 1957 tot 1969 woonde hij in de Simon Stevinstraat. Zijn herinneringen aan die periode heeft hij verwerkt in een aantal verhalen. De oorspronkelijke verhalen zijn eerder verschenen op zijn blog www.fhvzelm.com
Frans woont nu in Harderwijk

Huizen buitenkant Stevinstraat Foto uit 2012, via streetview Alle rechten voorbehouden

Huizen buitenkant Stevinstraat Foto uit 2012, via streetview Alle rechten voorbehouden

Achter een simpele voordeur blijkt van allerlei mogelijk, zo herinnert zich Frans van Zelm.

Achter de voordeur bij ons (Simon Stevinstraat 31)zat rechts een hoge nis. Een prima plek om de fietsen te stallen, tot vier exemplaren toe in twee lagen. De step kon er ook nog bij.
Na de draai in de trap kwam je op de gang. Waar een gang door kinderen al niet voor misbruikt kan worden: knikkeren, autootje racen over de gekleurde stroken in de kokosloper en meer. Het summum was: deuren open en daarin de schommels ophangen.

Links in de gang waren het toilet en de keuken. Toilet met … haakje op de deur. Keuken met links een aangebouwde kast: boven glazen deurtjes, onder hout, ertussen een opening met daar het … snoeptrommeltje. Per dag mochten we één hartje of Engels dropje. Die kast is gesloopt en het gasfornuis en aanrecht verhuisden van links naar rechts. ’s Winters werden de pitten van het oude fornuis hoog opgedraaid zodat we ons niet in al te extreme kou konden aankleden. Later werd dat de gezelligste plek van het huis: onder het pannenrek aan het keukentafeltje kwebbelen met mam.

Tegenover de trap de deur naar de achterkamer. De achterkamer was voorzien van een heerlijke waranda. Mam creëerde daar ’s zomers haar ‘bloementuin’. Echt mooi maar zo jammer dat geraniums stinken. In het midden van de kamer lag een lekker zacht tapijt. Heerlijk om op te liggen lezen (Donald Duckies) en de patronen waren er om met autootjes over te rijden. Die tapijten werden in het voorjaar opgerold, naar buiten gesjouwd en over een trapleer gehangen voor een klopbeurt. Alle vormen van vaste vloerbedekkingen in de Simon Stevinstraat 31-‘ zijn gelegd door Hanekamp uit de Senefelderstraat. Hij werkte vanuit de garagebox naast de onze. De uiterst kunstzinnige, heel bijzondere (ik vond hem nooit en niet mooi) lamp in de achterkamer is met broer Bert verhuisd naar Barcelona.

Tussen voor- en achterkamer een schuifdeur. Links zat de gashaard. Precies aan de andere kant van de schuifdeuren, in de voorkamer stond de oliehaard. Rechts en ook tegen de buitenmuur opgebouwde muurkasten. Die laatste kast was ‘spelletjeskast’. Ernaast het naaikastje waarin de naaimachine op wonderlijke wijze kon wegzinken (natuurlijk een maaksel van opa). De deur van gang naar voorkamer is bij de verbouwing – onder andere het samentrekken van voor- en achterkamer – ‘gesneuveld’. Het werd, aan de gangkant, de plek voor kapstok en schoenenkastje.

Binnentuin Simon Stevinstraat.  Alle rechten voorbehouden

Binnentuin Simon Stevinstraat. Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply