Ajax en de band met de Watergraafsmeer (Deel 09)

0

Sportief Watergraafsmeer, deel 1

Auteur: Kees Rotgans, Roland de Weert, Gerhard Broers

Een elftal van Meerboys in 1959, Op de achtergrond de huizen van Kruislaan. Alle rechten voorbehouden

Voetbal en stadswijken: een verbroken relatie

Titel van een onderzoek aan de Vrije Universiteit door Kees Rotgans, Roland de Weert en Gerhard Broers tijdens het werkcollege sportgeschiedenis door Prof. Dr. Th. Steven.
De periode omvat de jaren ’50 tot ’80.
Het onderzoek bestaat uit 3 delen: de Watergraafsmeer, AJAX en interviews met AJAX-fans.
Met dank aan Gerhard Broers voor het beschikbaar stellen van het resultaat van dit onderzoek.

Sportief Watergraafsmeer, deel 1

Hoewel bijna volgebouwd biedt de Watergraafsmeer voldoende ruimte voor de beoefening van sport. Tegenwoordig beschikt de wijk over maar liefst drie sportparken, Drie Burg (Kruislaan-Weesperzijde), Voorland (Middenweg achter Ajax) en Middenmeer (Kruislaan-Middenweg).

Voetbal is hier veruit het populairst. Maar liefst vijftig voetbalverenigingen hebben in de Meer hun huisvesting. Om een indicatie te geven van de variëteit in namen zijn de volgende clubs te noemen; A.V.S.K., B.P.C, Electra, D.E.C., Centrum, H.B.M., R.A.V., T.D.O., Paragon, Watergraafsmeer en Zeeburgia. Ook speelden hier de Meerboys.

Humberto Tan
Humberto Tan, bekend van tv als voetbalverslaggever, weet over zijn jeugd en voetbal het volgende te vertellen; ‘Ik ben opgegroeid in de Bijlmer, maar ik kwam vaak in Oost omdat ik hier sportte. Ik voetbalde als rechtsbuiten bij Meerboys, vlakbij het oude Ajax-stadion. Als Ajax thuis speelde liepen de stromen voetbalsupporters van het Amstelstation langs onze velden op weg naar De Meer. Vaak bleven ze dan een half uurtje naar ons staan kijken voordat de wedstrijd begon. Dat vonden wij altijd erg leuk. Na de wedstrijd gingen we schaatsen op de Jaap Edenbaan en daarna was er vaak disco in de BOC in Buitenveldert. We zorgden wel dat we om zeven uur thuis waren voor Studio Sport. Op woensdagavond gingen we vaak naar de Eurocupavonden wedstrijden kijken. We hadden niet genoeg geld om een kaartje kopen, dus glipten we er in”

Geuzen en J.O.S.
Twee andere clubs vierden hun 50-jarig bestaan in 1970, de Geuzen en J.O.S. In beide gevallen kwamen leden en supporters voornamelijk uit de Wetbuurt. Jeugd Organisatie Sportclub, heeft echter van alle verengingen de oudste papieren. Zij werd opgericht op 7 februari 1920 voor de socialistische jeugd met de naam S.J.O. In maart van hetzelfde jaar werden de Geuzen (bij Middenmeer) opgericht hoewel deze in eerste instantie de Christelijke Voetbalclub Watergraafsmeer genoemd werd. Deze naam was echter al vergeven dus moesten de Wetbuurters een andere naam bedenken waarbij ze op C.V.V. De Geuzen kwam. Gezien de historische verbondenheid van de Meer met deze Geuzen, de slag op de Zuiderzee en de strijd op het Watergraafsmeer, geen slechte keuze. Beide clubs speelden overigens op een ander terrein na onenigheid met de verhuurder van het eerste onofficiële oefenterrein aan de Zanddijk. Beide vertrokken daarop vervolgens naar een veld op de plaats waar nu zo ongeveer het Darwinplantsoen is. De kleedruimte was een schuur bij de boerderij ‘Meergenoegen’ halverwege de Kruislaan en de Middenweg. J.O.S. speelt op zondag aan de Kruislaan, de Geuzen (een christelijke club) op zaterdagmiddag op sportveld Voorland. We kunnen dus de conclusie trekken dat de verzuiling niet alleen doorwerkte in de namen van de verenigingen in de buurt, maar ook in de praktijk tot uiting kwam.

Share.

Leave A Reply