Ajax en de band met de Watergraafsmeer (Deel 10)

0

Sportief Watergraafsmeer, deel 2

Auteur: Kees Rotgans, Roland de Weert, Gerhard Broers

De atletiekvereniging AV 23 Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Voetbal en stadswijken: een verbroken relatie

Titel van een onderzoek aan de Vrije Universiteit door Kees Rotgans, Roland de Weert en Gerhard Broers tijdens het werkcollege sportgeschiedenis door Prof. Dr. Th. Steven.
De periode omvat de jaren ’50 tot ’80.
Het onderzoek bestaat uit 3 delen: de Watergraafsmeer, AJAX en interviews met AJAX-fans.
Met dank aan Gerhard Broers voor het beschikbaar stellen van het resultaat van dit onderzoek.

Sportief Watergraafsmeer, deel 2

In het eerste deel van dit hoofdstuk is al melding gemaakt van het feit dat er niet alleen gevoetbald werd in de Watergraafsmeer. Hoewel niet alle sporten zich konden handhaven en door verlies aan leden tot de ondergang gedoemd waren, bleven er nog voldoende buitensporten over.

Honkballen, atletiek, zwemmen, korfballen enz.
Er zijn diverse honkbalclubs zoals de Geuzen, O.V.V.O., T.I.W. en ook een Ajax. Atletiek wordt beoefend bij A.V. ’23 op een sintelbaan aan het Middenmeerpad.
Het hockeyveld, gebruikt door F.I.T., bevindt zich aan de rand van de wijk, aan de Valentijnkade. Andere takken van sport die beoefend worden zijn turnen, Door Oefening Crescendo, en zwemmen. Er zijn twee zwemclubs te weten Het IJ en de Meeuwen die beide actief zijn in het Sportfondsenbad. Het katholieke ‘Linnaeushof’ herbergt tevens een tennisbaan waarbij omwonenden al dan niet vanuit het raam kunnen genieten van het sportieve strijdperk. Hetzelfde geldt voor de korfbalclubs D.D.V., met een respectabele leeftijd, en Oosterpark. Een derde korfbalvereniging Amstelodamum is via de ‘Hoeve Voorland’ en het Weteringplantsoen aan de Westlandgracht geraakt.

Schaatsen en handboogschieten.
Verder, hoewel het niet specifieke wijkverenigingen zijn, kan men in de Watergraafsmeer kanoën, handballen, paardrijden en schaatsen of ijshockeyen. Rolschaatsen op een speciale baan is ook mogelijk. Wel weer uniek is de Koninklijke Nederlandse Handboogschutterij ‘Concordia’ uit 1848. Het is de enige handboogvereniging in Amsterdam en bereikbaar via de deur in het portiek van De Veenendaalse aan de Middenweg 22.

Langs deze weg komt men ook bij de kegelbaan die achter het oude café Oost-Indië huist. Andere binnensporten worden in andere clubgebouwen bedreven. Alleen al bij het wijkcentrum Watergraafsmeer zijn er bijna honderd die daar recreëren. Van bejaardenclubs en zangverenigingen tot toneelspelen en dansen, voor ieder wat wils. Men kan er ook kaarten, musiceren (Kunst na Arbeid), schaken en dammen of tafeltennissen, alles is mogelijk. Ook zijn er speeltuin- en vrouwenverenigingen actief evenals padvindersgroepen. Maar waar het allemaal om gaat in ons onderzoek is de voetbalclub, AFC Ajax.

Share.

Leave A Reply