Anton Stam (90) ziet zijn Ajax schitteren: ‘2-0 dankzij Klaas Jan’

0

De 90-jarige Anton Stam is van kleins af aan al groot fan van Ajax. De Amsterdammer is geboren en getogen in Betondorp, tegenover het oude Ajax-stadion de Meer. In gesprek met Ajax.nl bespreekt hij zijn mooiste herinneringen en kijkt hij vooruit naar het duel met Tottenham Hotspur. Zijn voorspelling: ”Klaas Jan Huntelaar schiet de 2-0 binnen!”

Laten we eerst 1 van onze oudste fans iets beter leren kennen. De 1e jaren van zijn leven bracht Stam door in Betondorp: “Wij woonden in de Weidestraat 37 en toen wij verhuisden, is Johan Cruijff met zijn ouders in dat huis gaan wonen. Daar kwamen wij pas later achter, toen Cruijff ook bekender werd.”
“Ik bezoek de wedstrijden van Ajax al sinds 1942, eerst in de Meer en later in de ArenA. De bouw van dat stadion heb ik van heel dichtbij meegemaakt. Iedere keer als er een nieuw stadiondeel klaar was, lag er een uitnodiging op de deurmat om te komen kijken. Vanaf 1996 heb ik dus ook mijn vaste plekje in de prachtige Johan Cruijff ArenA.”

Anton Stam in vak M op de houten tribune van de Meer. (Kleine foto: Ramon Stam – verdediger)

Ook vanavond is Anton van de partij. “Ik rijd met de auto richting Amsterdam en pak dan voor het laatste stukje de metro. Al jaren zit ik samen met een kleine, vaste groep mensen in vak 122. Om precies te zijn op rij 10 en stoel 254.”

Altijd actief
Voetbal is de rode draad door het leven van Stam. Tot zijn 89e (!) was hij actief als scheidsrechter bij diverse schoolvoetbaltoernooien en amateurclubs. Eerst in Amsterdam en later in de buurt van Breda en zijn huidige woonplaats Oosterhout. Nog steeds is hij een bezige bij. “In beweging blijven vind ik erg belangrijk. Nu ik geen scheidsrechter meer kan zijn, doe ik aan ochtendgymnastiek en fiets ik veel. De thuiswedstrijden van Ajax zijn ook echt een geliefd uitstapje.”

Toegangskaartjes van de vele Europese wedstrijden

Wanneer Anton wordt gevraagd naar een van zijn mooiste momenten bij Ajax, hoeft hij niet lang na te denken: “Dat is het kampioenschap in 2011 met trainer Frank de Boer. Dan denk ik natuurlijk direct aan de legendarische kampioenswedstrijd tegen FC Twente. Het was een mooi elftal en eindelijk was er weer een prijs in Amsterdam. Ajax won met 3-1 en iedereen ging uit zijn dak”, vertelt hij nog altijd geëmotioneerd.

Door heel Europa
Stam reisde heel de wereld over om zijn club te zien spelen, tot Tokio aan toe. Op 28 november 1995 won Ajax de Wereldbeker door het Braziliaanse Gremio te verslaan na strafschoppen. Stam veert op uit zijn stoel om te laten zien hoe Danny Blind de beslissende strafschop verzilverde.
”Hij nam een aanloop en moest hoesten net voordat hij ging schieten, maar gelukkig schoot hij raak”, herinnert Stam zich nog goed en met een glinstering in de ogen. “De afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp in 2006 in London was ook zo’n moment. Het zijn mooie herinneringen.”

Goed bewaard gebleven: het vlaggetje van de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp.

Over de Europese campagne dit jaar is de Ajacied ook erg te spreken. ”Het is geweldig, iedere keer dacht ik: we zijn een stapje verder, maar nu is het wel afgelopen. Maar ze flikten het toch telkens weer. Al denk ik dat die Engelsen er vanavond keihard tegenaan gaan. Men denkt er wat te makkelijk over. Als Ajax het 1e kwartier maar doorkomt.”

‘Die jongen geeft energie en knalt er bovenop’

Belangrijk
Stam heeft momenteel 3 favoriete spelers: ”Lasse Schöne is een erg fijne voetballer om naar te kijken en ik ben zeer gecharmeerd van Klaas Jan Huntelaar. Maar de laatste wedstrijden is Daley Blind de beste van het veld. Die jongen geeft veel energie en knalt er bovenop. Helaas dat hij toen met zijn oude club Manchester United Ajax de das om deed. Maar nu is hij erg belangrijk voor ons.”

Stam noteert alles tijdens de wedstrijd.

Mocht Ajax de Engelsen verslaan, dan bereiken de Ajacieden de finale van de Champions League. Stam hoopt vooral 1 ding niet: een verlenging. ”Dat kost teveel energie met het oog op de wedstrijd van zondag tegen FC Utrecht. Het is gunstig dat ze in London een doelpunt gemaakt hebben. Ik denk dat Dusan Tadic de 1-0 maakt, maar dan is de spanning er nog steeds. Het is Huntelaar die de 2-0 binnen schiet!”

”Er is vast al zoveel gezegd in de kleedkamer, maar wat ik de mannen nog mee zou willen geven? Veel succes en doe je best. Niks meer, niks minder.”

Share.

Leave A Reply