Apotheek Snuif na 111 jaar gesloten

1

31 december 1902 – 1 januari 2014

Auteur: Jo Haen – Verteller: Willem Klap (1940) Geboren in Maastricht. Van 1971 tot 2005 apotheker van Apotheek Snuif Middenweg 36.

Op 5 mei 2014 sloot de apotheek op Middenweg 36 na 111 jaar haar deuren.

De apotheek op Middenweg 36 in 1932 .
Foto: Jan van Deudekom † Alle rechten voorbehouden

Op 5 mei 2014 sloot de apotheek op Middenweg 36 na 111 jaar haar deuren. Na een fusie met de apotheek op het Chr.Huygensplein gaan ze samen door onder de naam Apotheek Watergraafsmeer op het Christiaan Huygensplein.

In 1903 begon de heer C. Snuif de Hertenapotheek op Middenweg 36, toen nog nr. 18. Later nam apotheker Brandsma de zaak over terwijl Willem Klap er apotheker was van 1971 tot 2005.

Hij vertelt dat hij de tijd nog heeft meegemaakt dat de medicijnen grotendeels zelf werden vervaardigd. De grondstoffen daarvoor werden in potten en flessen van 10 gr. tot 10 kg. ingekocht.

Pillen draaien
Voor het pillen draaien werden de benodigde hoeveelheden bestanddelen fijngewreven en gemengd waaraan vervolgens een mengsel van succus liquiritiae (gedroogd aftreksel van zoethout) en liquiritiae radix (zoethoutwortelpoeder) werd toegevoegd. Met enkele druppels glycerinewater erbij werd alles gekneed tot een ‘kleiachtig’ mengsel. Hiervan werd een staaf gerold in een bepaalde lengte en dikte, die vervolgens met een matrijs in even grote rolletjes werd gesneden. De rolletjes werden overgebracht op de ronde pillenplank waar ze, met behulp van een platschijfje, als bolletjes werden rondgedraaid tot echte pillen. Om ze niet te laten plakken werd nog wat lycopodiumpoeder (sporen van wolfsklauw) toegevoegd. Een goed gedraaide pil mocht niet vastplakken aan de tafel. Tenslotte werden ze met behulp van een soort trechter in een flesje gedaan.
Later werden de geneesmiddelen m.b.v. een machientje in capsules gedaan. Daar kwam geen water meer aan te pas. Dat was beter voor de kwaliteit.
Apotheker Willem Klap laat zien hoe de pillenplank werkt – 2014. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Veel hoestdrankjes

Hoestdrankjes werden vaak voorgeschreven. Een hoestdrank werd gemaakt door Iers mos te koken met een bepaald soort zeewier (carrageen) waardoor er een slijmerige drank ontstond. Soms werd nog wat laurierkerswater of anijsspiritus toegevoegd. Het was een primitief werkje.
Voor het verpakken van poeders was er een poedervouwmachine.

Destijds moest elke apotheek een klein laboratorium hebben om binnengekomen farmacope (grondstoffen) op echtheid te kunnen controleren.

Hoe langer hoe meer werden geneesmiddelen door farmaceutische firma’s kant en klaar aangeleverd. Aspirine van Bayer bestaat al sinds 1900.
De Zwitserse firma Hoffmann & La Roche begon omstreeks 1960 met de fabricage van valium en librium, die in potten van 1000 stuks werden aangeleverd. De klant mocht in de jaren 70 nog niet weten wat hij slikte en daarom werd de inhoud niet op de verpakking gezet. Toen plastic verpakkingen werden ontwikkeld werd het gebruik van kartonnen verpakking niet meer toegestaan vanwege het vochtgevaar.

Patientenorganisaties
In de jaren tachtig kwamen er patientenorganisaties en werden ook de klanten steeds mondiger en kritischer. Maar Willem Klap vindt niet dat de mensen veel veranderd zijn, al kreeg hij wel steeds vaker minder vriendelijke opmerkingen te incasseren.

Er gebeurden ook wel grappige dingen. Zoals een man die tijdens een nachtdienst, waarbij de apotheker in de stille uren op een bed boven kon rusten, om 1 uur ’s nachts aanbelde en een speciale fopspeen voor zijn steeds maar huilend zoontje wilde. De apotheker beschikte echter niet over de gewenste speen en de man vertrok onverrichterzake. Maar om 3 uur belde hij weer aan, hij was blijkbaar bij andere apotheken langsgegaan, en wilde toch maar een fopspeen van Apotheek Snuif. En dan te bedenken dat de apotheek ’s nachts alleen open is voor noodgevallen !

Apotheker Klap bezorgde vaak zelf de medicijnen aan huis, hoofdzakelijk in de Watergraafsmeer.

Overlast van drugsverslaafden
Drugsverslaafden veroorzaakten regelmatig overlast door ’s nachts op de deur te gaan rammen om met een vervalst recept methadon te kunnen krijgen. Bij hun eigen apotheek lukte dat niet. Later werd het zo geregeld dat die mensen alleen overdag methadon konden halen bij hun eigen apotheek.

Synthetische medicijnen
De meeste medicijnen worden tegenwoordig synthetisch gemaakt en komen kant en klaar de apotheek binnen. Het aloude handwerk is verdwenen. In een soort robot in de kelder liggen de medicijnen klaar. Door de juiste gegevens in een computer in te voeren zorgt die ervoor dat de gewenste bestelling via een buizenpost naar de apotheek boven wordt vervoerd.

Middenweg 36 – 2013 Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

In 2000 werd de pui van de apotheek nog gerenoveerd (het is een beschermd pand). Er kwam één groot raam in de voorgevel.

Op 5 mei 2014 is dit dus allemaal verleden tijd geworden. Een tijdperk is afgesloten. Door de verschraling en versobering van de medicijnbranche wordt men gedwongen tot fusies, reden waarom het pand op de Middenweg moest worden afgestoten. Jammer.

Apotheker Snuif met personeel – ? .
Bron: Willem Klap Alle rechten voorbehouden

Een kast uit de apotheek siert de gang in huize Klap – 2014. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Snuif Middenweg .
Foto;s Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Tilly van der Hoek on

    Ik heb als apothekersassistente gewerkt bij Apotheek Pool Copernicus en daar ook pillen gedraaid, Carrageendrank gebrouwd, zalven gemaakt, poeders gevouwen! We vonden het jammer dat er steeds meer kant en klaar van de groothandel kwam…

Leave A Reply