1942 – 1945
Auteur: Erny van der Kleut-Sieswerda (1939). In 1960 gehuwd met Cor van de Kleut. Ze woonde t/m haar 6e jaar in de Landbouwstraat nr. 17 en in 1945 verhuisde het gezin naar de Gaffelstraat nr. 33. Haar ouders bleven in Betondorp wonen tot hun overlijden in 1999, Sinds 1975 woont ze in Middenbeemster.
Bron Historische gegevens: www.historiek.net
Al in 1942 kampte de Duitse industrie met een groot tekort aan arbeiders. De meeste Duitsers waren immers ingezet in het leger van Hitler. Daarom werden werklozen en steuntrekkers uit bezette gebieden verplicht in Duitsland te werk gesteld, evenals Nederlandse soldaten na de capitulatie.
Maar in mei 1943 werd het menens. Alle jonge mannen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar kregen een bevel zich te melden voor de Arbeidseinsatz. De Duitsers verwachtten met deze oproep 170.000 arbeidskrachten binnen te halen, maar ondanks de grote razzia’s die in de steden werden gehouden, gelukte het ‘slechts’ 54.000 Nederlandse mannen op te pakken. Veel mannen en jongens doken onder.
Het bracht ongetwijfeld veel angst en onrust te weeg in de Nederlandse jonge gezinnen. Zo ook in dat van mijn ouders. In mijn familiealbum vond ik een foto die verbonden moet zijn aan de periode waarin dit bevel werd uitgevaardigd. Een echt statieportret van mijn moeder en ikzelf: niet gemaakt met het familiefotoboxje maar in een echte fotostudio.
Foto de Goede Middenweg 165 (2e pand van links) – 1953 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden[/caption
Het moet een belangrijke gebeurtenis zijn geweest want ik kan me nog heel vaag herinneren dat ik met mijn moeder vanuit der Landbouwstraat 17 in Betondorp naar de fotograaf op de Middenweg tegenover de Emmakerk ben gelopen. Mijn broertje Arno was klaarblijkelijk nog onderweg: hij werd geboren op 5 mei 1943 en ik was toen nog net geen 4 jaar. Het gezicht van mijn moeder is niet echt vrolijk te noemen. Daar waren uiteraard de omstandigheden wel naar. Ik vermoed dus dat deze foto gemaakt werd voor mijn vader, toen 34 jaar, om mee te kunnen meenemen als hij zou worden opgepakt voor de Arbeitseinsatz. Daarom moet volgens mij deze fotosessie zijn geweest vlak vóór 5 mei 1943.
Gelukkig kreeg mijn vader, die als boerenknecht uit Friesland naar Amsterdam was gekomen, een baan als hulparbeider bij de Spoorwegen. Hij werkte aan de spoorbaan in de Rietlanden, waar het zeker niet ongevaarlijk was.
luuk zegt
wat een mooi artikel graag meer over die tijd kunnen jullie iets vertellen over heneicke die werd vermoord op de hoge weg?
Jo Haen zegt
Beste Luuk,
Het verhaal over Heneicke, die werd vermoord op de Linnaeusparkweg voor nr. 25, (dus niet op de Hogeweg) staat al heel lang op onze site. De liquidatie. Hier de link
https://www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl/de-liquidatie/
En lees ook de reacties eronder.
Groet, Jo Haen