mei 1945
Auteurs: Joop Miermans en zijn zus. Joop stuurde ons onderstaande foto’s, gemaakt door zijn vader. Ze zijn genomen bij de bevrijding in mei 1945 op de Middenweg. Een paar op een andere lokatie.
Hun vader Adrianus (Adri) Miermans (1917-2005) was geboren in Zaandam. Zijn ouders (Bertus Miermans en Anna Sibbel) hebben daar hooguit 2 jaar gewoond, toen was er ook nog de overstroming en Anna Sibbel dreigde dat ze anders alleen terugging naar de Meer en naar haar familie, dus terug naar de Meer, eerst op de Ringdijk waar Bertus Miermans zijn eerste elektrazaak had, later op de Middenweg nr. 15 en 19.

Hallo Jo, ik heb samen met mijn zus het volgende “op papier” gezet, hopelijk is dit naar jullie idee geschikt.
Overigens besef ik dat sommige foto’s niet de juiste datering hebben, bij de meeste is (7) mei 1945 hoogst aannemelijk gezien het vele vlagvertoon. Er is ook een foto van Middenweg 19 en 21 waarbij op no. 21 I. de Leeuwe nog op de pui als naam staat, deze foto moet van voor september 1942 zijn want in sept 1942 zat M.F. Chilla reeds als Verwalter op no. 21, zie bijlage. Dit is mogelijk ook een aanvulling op jullie gegevens bij pand Middenweg 21.
Met vriendelijke groet,
Adri had vanaf eind 30-er jaren een Agfa Karat fototoestel en heeft in mei 1945 de intocht van de Canadezen, die vanuit het Gooi over de Middenweg de stad introkken, vastgelegd. Hij had in de oorlog de mogelijkheid en de kennis om, samen met zijn vader Bertus Miermans (Electriciteitszaak op Middenweg 19), radioberichten te ontvangen. Hierdoor had de familie Miermans steeds de laatste radioberichten uit Engeland. Ze maakten in de etalage grote borden met de laatste ontwikkelingen van de voortgang van de bevrijding. Vandaar dat er vaak grote groepen mensen voor de etalage van Miermans stonden.
De foto’s van de Duitse soldaten zijn stiekem vanuit huis genomen, zo ook enkele foto’s van Engelse vliegtuigen. Toen waren de Canadezen nog niet aanwezig en de situatie nog precair.
In 1943 zijn Adri Miermans en Bep van den Hijligenberg verloofd; “We gaan trouwen als de oorlog afgelopen is.” De foto van hen beiden voor het Amstelstation zal waarschijnlijk dateren uit die tijd.









Wat een mooie foto’s. Voor mij denk ik aan mijn ouders die toen woonde op het Linnaeushof en mijn zus was net geboren 8maart.Was vast een hele bijzondere dag de bevrijding. Véél over gehoord. Mooi!!Gr.Marion de Boer_Schreuder.
Mooi dat deze foto’s gemaakt en bewaard zijn,
Mijn vader 1910, woonde op de transvaalkade 47, en mijn moerder 1926, in Diemen, ze zouden zo met hun familie hier tussen kunnen staan.