Bevrijdingsfeest in het Ajax-stadion

0

1945

Door: Henk de Koning (1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en is in 1932 naar de Radioweg verhuisd. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding.

Bevrijdingsfeest in het voormalige Ajaxstadion september 1945. Op de foto de vader van Henk de Koning (hoofd Hogewegschool) en dhr.Karel Gordijn (gymleraar Hogewegschool). Ze zijn beiden duidelijk nog broodmager ! (foto Henk de Koning) Alle rechten voorbehouden

Bevrijdingsfeest in het voormalige Ajaxstadion september 1945.
Op de foto de vader van Henk de Koning (hoofd Hogewegschool) en dhr.Karel Gordijn (gymleraar Hogewegschool). Ze zijn beiden duidelijk nog broodmager !
(foto Henk de Koning) Alle rechten voorbehouden

Er is een enthousiaste amateurfilmer geweest die met zijn 8 mm camera veel shots heeft gemaakt van de bevrijding in de Watergraafsmeer. Onder andere van Canadese vrachtwagens, afgeladen met enthousiaste jongeren. De filmer is anoniem gebleven en zijn films zijn uiteindelijk terechtgekomen bij het archief van de stad Amsterdam. Daar horen ze overigens ook. Tegen geringe betaling kan men een kopie kopen. Dat deed ik en tot mijn stomme verbazing zag ik, naast veel straatspelen en Canadezen, mijn vader op de Middenweg lopen naast een lange rij kinderen op weg naar het Ajax-stadion. Het waren de leerlingen van de Hogewegschool, die naar het bevrijdingsfeest gingen. Ik maakte als toenmalig tijdelijke leerkracht aan die school, de feestelijkheden mee. Ik heb er zelfs foto’s van gemaakt. Ik herinner me de grandioze opening door het massaal zingen van het Canadese volkslied: “O, Canada, we stand on guard for thee” (op alle scholen vooraf ingestudeerd).
Er werden kinderspelen georganiseerd, onder andere door de gymnastiekleraar Karel Gordijn, werkzaam aan de school van mijn vader. Hij richtte enige jaren later, in 1948, een christelijke opleiding leraar lichamelijke oefening op als onderdeel van de Vrije Leergangen van de Vrije Universiteit. Na enige jaren verplaatste hij de opleiding naar Rotterdam, los van de VU, CALO geheten (Christelijke Akademie voor Lich.Opvoeding). Later is de opleiding (1959) verplaatst naar Arnhem. Ik werd daar benoemd tot docent lesgeven en maakte daar een heerlijke tijd mee tot 1970.

Share.

Leave A Reply