Bevrijdingsvuur

0

1945
Door: Henk Seijmonsbergen is geboren op Voltaplein 14 (1939) waar hij de eerste 11 jaren van zijn jeugd doorbracht. Zijn vader en grootvader waren scheepsbouwers op het eiland Oostenburg op Scheepswerf S. Seijmonsbergen (ook wel Scheeps- en motorenfabriek “Concordia”).

Voltaplein 14 anno 2006. (foto Jo Haen)  Alle rechten voorbehouden

Voltaplein 14 anno 2006.
(foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Kort geleden zag ik het Voltaplein op een panoramische foto anno 2005. De afbeelding laat een schitterend begroeid Voltaplein zien. Bij het zien ervan kwam de volgende herinnering bij mij boven:
Zestig jaar geleden, op de vooravond van de bevrijding in mei 1945, zag het Voltaplein er heel troosteloos uit. Het plein was bijna helemaal kaal. Zowat alle bomen waren omgehakt, vanwege het tekort aan kolen voor de kachels.Wat er nog over was, werd op die avond gebruikt voor een geweldig groot vuur dat midden op het plein werd aangestoken. We lagen al op bed toen onze ouders ons er weer uithaalden en voor het slaapkamerraam lieten kijken naar het grote vuur. Het verspreidde zoveel licht dat de huizen aan de overkant heel goed te zien waren. Om het vuur dansten en joelden de mensen, omdat de oorlogsellende achter de rug was. Dit hele spektakel werd nog vergroot doordat de schaduwen van al die mensen op en neer dansten op de schuine daken van de huizen aan de overkant. Ik vergeet het nooit meer!

Het plantsoen op het Voltaplein anno 2006. (foto Jo Haen)  Alle rechten voorbehouden

Het plantsoen op het Voltaplein anno 2006.
(foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply