Bezetting tijdens de Paaswake

1

31 december 1963 – 31 december 1971

Auteur: Jo Haen – Verteller: André Tönis (1935) emeritus pastor was van 1964 tot 1971 kapelaan in de Martelaren van Gorcum op het Linnaeushof.

Interieur Martelaren van Gorcumkerk – Alle rechten voorbehouden

Ik begon na mijn priesterwijding als kapelaan in de Martelaren van Gorcum bij pastoor Burghouwt en kapelaan Samson. De stevig gebouwde kerk gaf mij het gevoel van een veilig thuis. Ik gaf godsdienstles op de Clara Feyschool (een meisjesschool geleid door nonnen) en de Lidwinaschool (een jongensschool met hoofd dhr.Ram en later dhr.Kok). Bij het biechthoren maakte ik met de kinderen meestal een praatje. Dat werd mij door de pastoor niet in dank afgenomen. Hijzelf kreeg door de lange wachttijden te veel biechtelingen!

De 18-jarigen cursus werd gegeven in het verkennersgebouwtje aan de Kruislaan. Bij strenge kou ging ik daar ’s middags de kachel al opstoken. Ik nodigde gastsprekers uit zoals dhr. Krijnen van ontwikkelingswerk en dhr. van Haaren van de politie. Heel actief was Jan Koperdraat, die onder andere meehielp om voor de kruisweg schilderingen te maken van onder andere Che Guevara en Helder Camera. Uit deze cursus ontstond de Omega-groep, het jongerenpastoraat. Ze organiseerden dansavonden in de crypte. Ook deelden ze eens tijdens de Paaswake in een geheel donkere kerk pamfletten uit met de tekst: ‘Weet u wel, wat er op dit moment in Vietnam gebeurt?’ Ze bezetten daarna de sacristie om pas de volgende dag weg te gaan.

Op zaterdagavond werd er in de pastorie gekaart, het zogenoemd ‘blote buiken’ en kroketten gehaald bij Automatiek Haen. Ook met de oude pastoor Nolet, die tegenover de kerk woonde, had ik een leuk contact. Naast parochianen die open stonden voor vernieuwingen, was er ook een conservatieve groep, die mij als raddraaier zag. Mijn inzet riep spanningen op en leidde ertoe dat ik mijn ontslag aanbood bij bisschop Zwartkruis. Pastoor Burghouwts opvolger, pastoor v.d. Steen, ging ook weg. Maar ondanks alles heb ik een prettige tijd gehad.

Pastor Tönis tijdens een doopje in de kerk. – 1967 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

 

Pastor Tönis zegent het huwelijk in – Alle rechten voorbehouden

Altaar in de Martelaren van Gorcumkerk – Alle rechten voorbehouden

Bij een 1e comunie – Alle rechten voorbehouden

Een feestelijke viering in de jaren 50 – Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Leontien Mulder-Heuwekemeijer on

    Bij pastoor Tönis, toen volgens mij nog kapelaan Tönis, heb ik in 1964 nog op 18jarige cursus gezeten.

Leave A Reply