Bij de zusters in de Bessemerstraat

0

31 december 1944 – 31 december 1955

Auteur: Hannie Storteboom – Verteller: Alie de Vries: (1927) woonde tot 1967 in de Amsterdam Oost. Op haar 7e verhuisde ze van Oostenburg naar Transvaalstraat 15-1. Ze zat op de Lidwinaschool op het Linnaeushof en vanaf de 4e klas op de katholieke school in de Bessemerstraat.

Leonardusschool – Alle rechten voorbehouden

Toen ik zeven was, ben ik met mijn moeder, mijn drie jaar jongere broertje en mijn vier jaar jongere zus naar de Transvaalstraat 15-1 verhuisd, dichtbij de Linnaeusstraat. We hadden daar best een ruim huis. Mijn moeder sliep in de voorkamer op een opklapbed in een soort inhammetje en wij kinderen in de achterkamer: mijn broertje had een eigen bed en ik deelde met mijn zusje een tweepersoons. Later verhuisde mijn broer naar de lattenzolder. Eerst zat ik op de Lidwinaschool op het Linnaeushof. Ik kwam daar in de tweede klas bij zuster Bruno. In de derde klas hadden we juffrouw Schouten. Toen ik naar de vierde ging, moest ik van school af omdat mijn moeder het oversteken van de Middenweg te gevaarlijk vond. In de Bessemerstraat was ook een katholieke school, lekker dichtbij huis. Op weg naar school hadden we veel lol. We liepen de brug over van de Linnaeusstraat en dan zo over de dijk naar de Bessemerstraat. Onderweg leerden we nog onze lessen en dolden we over de dijk, waar alles nog gras was natuurlijk. Soms liepen we de zusters tegemoet, die van het klooster op het Linnaeushof kwamen, dat was gezellig. Mijn school daar herinner ik me nog goed. Allemaal lage kasten, met plantjes en beeldjes er op. Je keek zo uit het raam op de volkstuinen van Klein Dantzig. Mijn vriendin en ik hadden daar een tuintje. Drie bedjes hadden we, met bloemen en groenten. En van de tuinman leerden we tuinieren.

De Ringdijk. Aan het eind is de Middenweg.
(2006 foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

De school in de Bessemerstraat. Anno 2006 is het een moskee geworden.
(2006 foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply