1858 – 2012
Door: Jo Haen – van Langen
Het postkantoor op de Middenweg/hoek Hogeweg was niet het eerste postkantoor in de Watergraafsmeer. Op 1 oktober 1858 werd er een z.g. ‘bestelhuis’ geopend, een eenvoudige postinrichting in een particuliere woning met een brievenbus aan de gevel.
In 1868 werd er een hulppostkantoor geopend, terwijl in 1900 een nieuw bijkantoor werd gevestigd op de hoek Middenweg hoek Hogeweg.
De Watergraafsmeer was tot 1921 een aparte gemeente. Men had een eigen poststempel, het z.g. tweeregelig lang- of naamstempel, dat op 28 januari 1901 in gebruik werd genomen. Op 1 maart 1901 werd door de P.T.T. een kantoorruimte met bovenverdieping gehuurd op de Middenweg voor een periode van 10 jaar, voor een huurbedrag van Ƒ 1100,- per jaar. (zie bovenstaande foto). Op 15 maart 1901 werd in het bijkantoor een telegraaftoestel geplaatst. Voortaan konden hier dus ook telegrammen worden verstuurd.
In 1921 werd de Watergraafsmeer door de gemeente Amsterdam geannexeerd en in 1923 verhuisde het postkantoor naar de Bredeweg 17, een voormalig Rijksbelastingkantoor. Wegens uitbreiding van diensten werd dit kantoor te klein en op 1 augustus 1931 vond weer een verhuizing plaats. Ditmaal naar een groter pand op de Middenweg 56. In 1959 werd dit postkantoor afgebroken voor de aanleg van de Kamerlingh Onneslaan in 1960.
Het nieuwe postkantoor op de Kamerlingh Onneslaan is tweemaal zo groot als het oude gebouw en heeft als bijzonderheid een zichzelf regelende gasverwarming.
Maar ook dit postkantoor werd te klein en op 15 juli 1988 werd een nieuw hoofdpostkantoor aan de Nobelweg geopend. Ter gelegenheid van de officiële opening van dit kantoor werd een herinneringskaart uitgereikt met daarop de op 14 juni 1988 uitgegeven nieuwe zegels.
In Betondorp en de Wetbuurt waren tevens hulppostkantoren gevestigd.
In 2012 werd het postkantoor aan de Nobelweg gesloten. Tegenwoordig is er steeds minder postverkeer doordat steeds meer mensen gebruik maken van de social media, zoals e-mail, FaceBook, Twitter enz. terwijl het betalingsverkeer grotendeels gebeurt via internetbankieren.
Tegenwoordig kan men alleen nog in winkels als Primera e.d. postzegels kopen en pakjes verzenden, terwijl men voor het opnemen van geld naar de pinautomaat of de bank gaat.
Bron: A.A.Haen – De postgeschiedenis van de Watergraafsmeer.
Ineke Janssen zegt
In mijn herinnering was het postkantoor op de middenweg een laag grijs gebouw, mijn neef werkte daar.
Daarnaast kapper Kamochinsky of iets dergelijks met een hoge stenen trap. Ik liep daar 4 keer per dag langs naar en van de Clara Fey school op de Linnaeushof.
Bij die kapper heb ik tot groot verdriet van mijn moeder van mijn opgespaarde zakgeld stiekem mijn mooie lange blonde haren laten afknippen!
Ook was daar in dat rijtje volgens mij een drogist waar je heerlijke zwart op wit kon kopen voor een dubbeltje.