11 november 2023
Auteur: Carin te Hoonte (1959) Geboren in Amsterdam. Zij woont nu meer dan 30 jaar in Amsteldorp.
Uitzending van de BBC
Een paar jaar geleden bezocht ik op een zondagmorgen in november mijn toen 93-jarige vader in verpleeghuis De Buitenhof. Hij was blij mij te zien, maar vroeg wel of ik stil wilde zijn. Wat bleek? Mijn vader wilde de uitzending van de BBC, Engeland, kijken over de jaarlijkse herdenking. Dan
worden alle gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien herdacht. Deze herdenking vindt plaats rond 11 november, net als in Nederland op 4 mei. Het moment, dat de hoogbejaarde Queen Elisabeth een krans legde, blijft een ontroerend beeld. Het immense leed trof vele ontelbare families, helaas is de oorlog in veel landen ook nu nog aanwezig.
Onze vrijheid door hun inzet en offer
Op zaterdag 11 november jl. vertrok om 10.45 uur een grote stoet mensen vanaf het voorplein van De Nieuwe Ooster richting het ereveld van the Commonwealth War Graves, vooraan speelde de doedelzak, de zogenaamde Piper. Opvallend was, dat er dit keer bijzonder veel schoolkinderen meeliepen. De oude veteranen, die vroeger aanwezig waren, zijn inmiddels bijna allemaal overleden.In de aula hadden we al klaprozenspeldjes gekregen, er werden bloemen meegedragen. Op het Ereveld, links achteraan op De Nieuwe Ooster, liggen 323 luchtmachtmilitairen begraven uit Engeland, Polen, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Canada. Zij sneuvelden op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mede door hun inzet en offer hebben wij onze vrijheid te danken.
Veel schoolkinderen
Bij aankomst bij het monument lagen al verschillende bloemenkransen en bloemstukken op de grond te wachten. De stoet mensen groepeerde zich in een halve kring voor het middenveld. Er waren officiële delegaties uit verschillende landen aanwezig, ook uit Duitsland sinds kort. Verder afgevaardigden van de gemeente, van ons stadsdeelbestuur en van De Nieuwe Ooster. Daarnaast waren er veel schoolkinderen: staf en studenten van de Engelse School in Amsterdam, staf en studenten van de Poolse School in Amsterdam én leiding en leerlingen van de Frankendaelschool, in de Watergraafsmeer. Een leerling, die iets verlaat op zijn step arriveerde, sloot gelukkig ook aan.
The Last Post en 2 minuten stilte
De Schotse voorganger sprak de oproep uit om de gevallenen te blijven herdenken en nooit te vergeten, wat door de aanwezigen werd bevestigd. Daarna klonk de trompet met The Last Post en werd 2 minuten stilte gehouden. De Engelse schoolkinderen zongen “Bridge Over Troubled Water” van Simon & Garfunkel en dat deden ze heel zuiver.
Zelfgemaakte klaprozen
Na het zingen van “Abide with me” konden de kransen en bloemen bij het monument gelegd worden door de delegaties, afvaardigingen en de belangstellenden. Ook de kinderen van de Engelse, Poolse en Frankendaelschool legden bloemen. Het mooie was, dat in de dagen voorafgaand aan de herdenking, de leerlingen van groep 7 en 8 van de Frankendaelschool o.l.v. Meester Paul en collega’s het Ereveld op De Nieuwe Ooster al bezocht hadden. Ook bleken ze veel klaprozen zelf gemaakt te hebben, die door de leerlingen verdeeld werden over de graven en daar namen ze goed de tijd voor. Respect! Iedereen werd van harte bedankt voor de belangstelling voor deze herdenking. Na afloop waren we weer welkom in de aula van De Nieuwe Ooster.
Voor verdere informatie:
De Nieuwe Ooster
Oorlogsgravenstichting
Geef een reactie