31 december 1902 – 31 december 2002
Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.
Overwin het kwaade door het goede.
In 1903 opende jonkvrouw Elisabeth Boddaert (1866-1948) in Amsterdam haar eerste Tehuis voor Dagbehandeling van Schoolgaande jeugd. Bedoeld voor jongens en meisjes van 6 tot 12 jaar die in armoede leefden en thuis weinig aandacht kregen. Ze mochten tussen de middag, na schooltijd en op vrije middagen komen. Om half 8 gingen ze allemaal weer naar huis en ook op zondag waren ze bij hun ouders. Ze wilde samenwerken met de ouders, die bij hun kinderen horen en kinderen hebben hun ouders nodig, vond zij.
De kinderen mochten spelen maar werden ook ingeschakeld voor huishoudelijke werkjes zoals aardappelen schillen, helpen bij het koken, tafeldekken enz. Ze deden denkspelletjes, timmeren (ook de meisjes) breien (ook de jongens) of handenarbeid. De sfeer moest knus en gezellig zijn, de tafels netjes gedekt met keurig, breekbaar serviesgoed, op tafel een fleurige bos bloemen. De deur was nooit op slot.
Het motto was ‘Overwin het kwaade door het goede’. Die tekst stond op een koperen plaat op de voordeur. Het Boddaerthuis in de Zacharias Jansestraat nr. 49 werd geopend in 1929.
In 2003 wist het Boddaertwerk nog haar honderdjarig bestaan te vieren, maar de grote fusiegolven in de jeugdzorg verzwolgen de Boddaertcentra als zelfstandige instituten. Het werk van jonkvrouwe Elisabeth Boddaert blijft echter een inspiratiebron.
Bron: Redder van verwaarloosde jeugd – Ons Amsterdam
Nicole Domenie zegt
Er waren ongeveer 4 boddaertcentrums in Amsterdam. In de jaren zeventig is het van zelfstandig naar de gemeente overgegaan. Zelf was ik op het Boddaertcentrum Bredeweg.( V.a 12 jaar en ouder) Heb er goede herinneringen aan.
Niek Govers zegt
Hallo Nicole
Welke jaren werkte je daar?
Mijn vrouw Joke Winkel werkte op de Bredeweg en Zachariad Jansen in de jaren 80.
Wim Stegeman zegt
In mijn eerste jaren als hulpverlener de Boddaerthuizen nog meegemaakt. Een fantastische werkvorm omdat het oorspronkelijk gezin gerespecteerd werd en de door deze aanpak versterkt werd. Al was het alleen omdat de kinderen goed te eten kregen.
Niek Govers zegt
Hallo Wim
Mijn vrouw Joke Winkel werkte in de jaren 80 op de locatie Middenweg en Zacharias Jansen.
Zegt jou dat wat?
Jo Haen zegt
1920: Het Boddaert-tehuis in Oost te Amsterdam: een documentaire – oude filmbeelden
In 1903 opende de verpleegkundige Elisabeth Boddaert haar eerste tehuis aan de Zach Jansestraat in Amsterdam-Oost voor ‘de moeilijke jeugd’. Onder het motto ‘overwin het kwade door het goede’ werden kinderen hier na schooltijd gastvrij opgevangen. Het ‘Boddaert-tehuis’ onderscheidde zich door de liefdevolle en individuele aandacht voor de pupillen. Tucht heerste er niet. Wel werd er een strakke dagindeling gehandhaafd en stonden netheid en zindelijkheid er hoog in het vaandel.
De documentaire toont de dagelijkse bezigheden in het opvanghuis. De kinderen, gekleed in een schort en met kortgeschoren hoofden, houden zich geconcentreerd bezig met timmeren en koken, ramen lappen en tuinieren, lezen en handwerken, wassen en strijken, messen slijpen en lepels poetsen. Aan het einde van de dag is er tijd voor een maaltijd en een gezamenlijk spel.
https://www.youtube.com/watch?v=oafx7G4brbo&feature=youtu.be