Bomenkap in onze Watergraafsmeer

1

Bron: AT5.nl

Gemeente gaat nog eens 1753 ‘gevaarlijke’ bomen kappen

De gemeente gaat dit najaar nog eens 1753 bomen kappen. Vorig jaar werden er al 1796 bomen gekapt, wat destijds voor de nodige ophef zorgde.

Het gaat om bomen die ziek of onveilig zijn. Vorig jaar keurde de gemeente de helft van de 300 duizend bomen die ze beheert. Nu was de andere helft aan de beurt. Van de 150 duizend bomen die dit keer onderzocht werden, bleken er 1971 onveilig.
Van deze bomen blijven er 218 staan. Wel worden de takken van deze bomen en een deel van de stam afgezaagd. Zo kunnen de bomen niemand meer bezeren, maar kunnen dieren er nog wel gebruik van maken.
Voor de bomen die gekapt zullen worden, komen nieuwe bomen in de plaats. Deze bomen worden bij voorkeur geplant op dezelfde locatie als de oude bomen. Als dat niet kan, wordt een andere locatie gekozen, zodat er evenveel bomen in de stad blijven.

Ophef
Toen vorig jaar bleek dat er 1796 bomen gekapt moesten worden, zorgde dat voor de nodige ophef. Zo schakelde de Verenging Vrienden van het Vondelpark bomenexperts in om te kijken of de bomen die de gemeente in het park wilde kappen wel echt gevaarlijk waren. In het Vondelpark werden uiteindelijk maar 70 gekapt.

Op deze kaart hieronder is te zien welke bomen dit jaar op de planning staan in onze Watergraafsmeer om naar de grond te gaan.

Share.

1 reactie

 1. Beste Timo,

  Ik ben ook niet voor het kappen van bomen, maar ik sprak de heren tijdens het kappen van de boom op de hoek van het Archimedesplantsoen) en de reden die zij gaven leek me vrij begrijpelijk/logisch.
  Tijdens een van de ‘stormen’ dit voorjaar was een van de hoofdwortels afgebroken waardoor de kans heel reeel was geworden dat de boom bij een volgende storm zou bezwijken.
  De boom werd nl. niet meer aan elke kant vast gehouden in de grond door een hoofdwortel.
  Als we iets willen doen tegen de kap is het naar mijn gevoel kansrijker om, net als in het Vondelpark is gebeurt, nader te (laten) toetsen of bomen wel echt onveilig zijn. Ik ben bang dat we het met wijzen op emotie en historie niet gaan redden. Als een onveilige boom omwaait met letsel of schade tot gevolg is ‘Leiden in last’ en zal er direct naar de gemeente gewezen worden. Dat is ook een ongewenste situatie volgens mij.

  Groet,
  Hein

Leave A Reply