Brand in het clubhuis

5

Door Kees Zijp

Het clubhuis van TOG voor de verwoestende brand. Fotografie: Kees Zijp – Alle rechten voorbehouden

In 2006 maakte ik enkel foto’s van het clubhuis van onze buurclub TOG (Tot Ons Genoegen) niet wetende dat die waarschijnlijk de laatste zouden zijn vlak voor de brand. Zelf ben ik een Geuzenmiddenmeer man en ik liep over het houten bruggetje en maakte vanaf daar een foto van het clubhuis van deze club. Mijn bedoeling was om de gedenksteen te fotograferen die daar staat ter nagedachtenis van TOG-leden die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn. Bij onze club staat ook zo’n gedenksteen van de oude club BPC die later fuseerde met DEC waaruit DNC voortkwam, de club die enkele seizoenen geleden opgeheven is en waar nu de hockeyclub Athena is huisvest.

Kort nadat ik de foto’s maakte brandde het clubhuis van TOG in augustus 2006 helemaal uit. Gelukkig kon TOG in het clubhuis van Brandweer verder en zijn de kleedkamers behouden gebleven. Maar twee jaar voor het honderdjarig bestaan van deze club zijn vele tastbare herinneringen met de brand in vlammen opgegaan: bekers, vaantjes, foto’s, allemaal zijn ze volledig verloren. Ik wens de TOG-mensen sterkte en hoop dat uit de as van het oude clubhuis als een Phoenix de club na 100 jaar weer een nieuwe toekomst zal ingaan op sportpark Middenmeer.

En van hieruit bedank ik hun namens onze jeugdafdeling dat we tot nu toe nog gebruik kunnen maken van hun “oude” grasmat. Ik hoop dat ze met deze foto’s nog een goede herinnering hebben aan hun “oude” buur Geuzenmiddenmeer.

Het clubhuis van TOG na de verwoestende brand. Fotografie: Kees Zijp – Alle rechten voorbehouden

Het clubhuis van TOG na de verwoestende brand. Fotografie: Kees Zijp – Alle rechten voorbehouden

Het clubhuis van TOG na de verwoestende brand. Fotografie: Kees Zijp – Alle rechten voorbehouden

Kees was bij TOG om een foto te maken van de gedenksteen voor TOG-leden die in de Tweede Wereldoorlog vielen. Alle rechten voorbehouden

Bij Geuzenmiddenmeer staat ook een gedenksteen, voor de in de Tweede Wereldoorlog gevallen leden van BPC. Alle rechten voorbehouden

Share.

5 reacties

 1. Triest

  Ik ben zelf (vroeger) van DJK (de overbuurman), heb toen ik 16, 17, 18 en 19 jaar was altijd vakantiewerk gedaan bij de GILO op sportpark Middenmeer. Daardoor kwam ik vaak bij o.a. TOG. Altijd was daar meneer Bloos (ik hoop dat ik zijn naam goed heb). Altijd een cola-tje voor de “mannen”. Dit doet echt pijn om naar deze trieste foto’s te kijken. Ik hoop dat er zeer veel oud-leden zijn die een stukje TOG-geschiedenis thuis hebben en dit willen afstaan aan TOG.

  Gr.,
  Ron de Wit
  22 maart 2007

 2. Het gaat dan toch gebeuren. De doelen zijn al van het veld gehaald en eerdaags zal een bulldozer de graszoden oprollen en gaat de voorbereiding van start voor woningbouw op de “heilige” grond van het voormalige TOG terrein. Jammer maar de vooruitgang is niet meer te stoppen. Bakstenen voor natuur. Waar vroeger de verenigingen TOG en GEUZEN verafgelegen lagen, want als je na een training op een natte en koude winteravond naar huis fietste, was het een pikke donkere weg, voordat je bij de Kruislaan was. Over een paar jaar ligt GEUZENMIDDENMEER midden in een woonwijk. Ik weet alvast een paar mooie straatnamen.
  Bijvoorbeeld: De DJKWEG, BPCWEG, MADJOEWEG, WATERGRAAFSMEERWEG, GEUZENWEG, DNCWEG, ZEEBURGIAWEG. AJAXWEG, OVVOWEG, MEERBOYSWEG, MIDDENMEERWEG, BRANDWEERWEG, ze mogen naturlijk ook straat of laan genoemd worden. Het is maar een idee van een voetballiefhebber die de geur van het pasgemaaide gras en kajaputolie nog in zijn neusvleugels heeft en de modder van zijn kicksen afstampt, na een gezellig potje voetbal op sportpark Voorland of Middenmeer. Onder de warme douche bij BPC waar we dan zongenÖme Jan, Ome Jan doe de douche eens an, Ome Jan, Ome jan doe de douche eens an. Mooi toch die herinneringen van het voetbal in Oost.

  Met vriendelijke en sportieve groeten Kees Zijp
  17 januari 2008

 3. Sorry als je namen gaat noemen dan vergeet je er altijd wel 1. Mar deze had iki echt niet mogen vergeten nl de WILSKRACHTWEG de club waar Dennis Bergkamp is begonnen en 1 van de verenigingen waar Middenmeer en tenslotte Geuzenmiddenmeer uit voort gekomen is. Nogmaals sorry, ik hoop dat ik het nu goed gemaakt heb.
  Met vriendelijke en sportieve groeten Kees Zijp
  18 januari 2008

 4. Vandaag, woensdag 23 januari zijn er 20 grote bomen geveld, voor de woningbouw op het TOG terrein. Een triest gezicht omdat de bomen aan de rand van de voetbalvelden stonden en volgens mij geen sta in de weg waren voor de huizen of het moet zo zijn dat de tuinen van de nieuwe huizen aan de sloot grenzen.
  20 majestueuze populieren die er volgens mij al vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw stonden. Tijdens de training van de jongste spelers en sters van mijn club, Geuzenmiddenmeer, zag je ze 1 voor 1 naar beneden storten en met een gekraak op de grond vallen. Met de 5 bomen van vorig jaar die plaats moesten maken voor het waterballetveld van Athena zijn er 25 bomen in 1 jaar verdwenen op sportpark Voorland. Jammer voor de vogels die er hun broedplaatsen hadden en jammer voor de schone lucht die de bomen aan ons gaven. Zouden er voor deze reuzen weer nieuwe bomen komen? Ik weet het niet maar hoop het wel. Ik hou u op de hoogte vanaf de voetbalvelden van de club in de Watergraafsmeer,………………………
  …………..juist ja Geuzenmiddenmeer ! Met vriendelijke en sportieve groeten Kees Zijp.
  23 januari 2008

 5. TO(G)CH WEER VOETBALVELDEN?

  Vorig week stond er in een aantal kranten een opmerkelijk bericht dat er to(g)ch geen huizen komen op de voormalige TOG voetbalvelden. Eerst zien dan geloven, hoewel mij dat tegen de borst stuit. Ik ben namelijk een goed gelovige iemand. Okay we gaan er van uit dat onze (mijn) vereniging GEUZENMIDDENMEER over 1 of 2 seizoenen weer over 2 extra velden kan beschikken om daarop, de jeugd uit de Watergraafsmeer, hun geliefde sport te laten beoefenen. Ik hoop wel, dat ze snel weer met het planten van bomen gaan beginnen, die de 20 reuzen moeten vervangen die men januari 2008 om heeft gehakt.
  Daar waar Zeeburgia nu speelt zullen dan de woningen komen en die krijgen dan hopelijk de namen die ik eerder heb voorgestelt, zie eerder schrijven op januarie 2008.
  Als er lezers zijn die nog verenigingen weten die ik niet wist of ben vergeten, willen die de namen van deze niet meer bestaande verenigingen dan mailen via dit medium en wie weet heeft dan elk, voor ons, nedatieve daad een positieve wending en zullen de verenigingen, die onze opa’s, oma’s, vaders, moeders, ooms en tante’s in het verleden groot hebben gemaakt en daarin veel vrije tijd hebben gestopt, niet vergeten worden. Daar waar Zeeburgia nu staat en straks een mooie woonwijk ligt, voor weer jonge gezinnen en natuurlijk ook oudere, die ook willen sporten, met trots kunnen zeggen ik woon op de VV.DJKWEG, VV.BPCWEG, SNL.WILSKRACHTWEG, C.S.V.GEUZENWEG, VV.BRANDWEERWEG, VV.OVVOWEG, ETC. zie eerste stukje.
  Zeeburgia krijgt een schitterend nieuw complex en wij zorgen goed voor het oude nest.

  Met vriendelijke en sportieve groeten Kees Zijp GEUZENMIDDENMEER.
  29 maart 2009

Leave A Reply