29 november 2022
Auteur: Mischa Smeding, stafmedewerker DNO
Precies 15 jaar na zijn overlijden werd gisteren door directeur gemeentelijke begraafplaatsen, Peter van der Linde, bij het graf van de schrijver August Willemsen, ( 83-4-0558) een bronzen beeld onthuld dat werd gemaakt door de kunstenaar Pépé Gregoire.(www.pepegregoire.nl) . August Willensen, Guus voor intimi. geboren in Amsterdam op 16 juni 1936, overleden Amsterdam 29 november 2007 was een Nederlandse vertaler van Portugese en Braziliaanse literatuur. Daarnaast heeft hij essays, dagboeken en brieven gepubliceerd. Willemsen staat bekend om zijn krachtige gebruik van het Nederlands en zijn puntgave stijl.
Door middel van crowdfunding kreeg de Stichting August Willemsen het voor elkaar om dit beeld door de gerenommeerde kunstenaar te laten vervaardigen.
Stichting August Willemsen zocht in 2019 al contact met Werkgroep Stenen Archief , onderdeel van De Gemeentelijke begraafplaatsen, om de mogelijkheden te bespreken voor het opknappen van het monument. De rechten van het graf waren al eerder aan De Nieuwe Ooster vervallen en de locatie stond al een aantal jaar aangemerkt als Historisch Interessant. In datzelfde jaar werd door Werkgroep Stenen Archief de banden van het monument gesteld en een tekstbordje over de schrijver bij zijn graf geplaatst.
Dinsdag kwamen zo’n 50 bewonderaars van Willemsen bij elkaar in Café Roosenburgh. Daar werden fragmenten en gedichten uit zijn boeken voorgedragen. Bij het graf nam van der Linde het woord en dankte de Stichting August Willemsen voor de fijne samenwerking en schenking van het beeld aan De Nieuwe Ooster. Jos van Hest hield een kort interview met kunstenaar Gregoire en na afloop werd een korte documentaire vertoond hoe het beeld tot stand is gekomen. In de geest van Willemsen werden Caiparinha’s gedronken en vertelde zijn eerste muse, Marie Roelofsen, over de jaren met de schrijver die zij met hem doorbracht in Portugal en Brazilië.
Onlangs werd ook een lange documentaire over Willemsen gemaakt Krekels maken de stilte oorverdovend en verscheen zaterdag de 24ste november een stuk in het Parool.
Geef een reactie