31 december 1952 – 31 december 1977
Door: Fred Houthuijs woonde van 1949 in de Eisingastraat nr 4, 2-hoog met zijn moeder en broer Jaap. In 1965 trouwde hij. Hij bleef wonen in het huis van zijn moeder die datzelfde jaar overleed. Op 26 februari 1967 werd zijn eerste dochter Ingrid geboren en op 13 april 1970 Manon. Zijn dochters bezochten dezelfde scholen die hij als kind bezocht. In 1977 werd Fred overgeplaatst naar Breda.
In het jaar 1953 werd de Buurtvereniging Reigersburg opgericht. In het bestuur zat de Heren Vloothuis (voorzitter) de Ruyter (penningmeester) en mijn moeder was de secretaris. Elke maand werd oud papier opgehaald door Reigersburg. Er stond dan een vrachtwagen met oplegger en was dan tegen middernacht helemaal geladen met oude kranten en dergelijke. Het was er altijd gezellig. Er was koffie of thee voor de ouderen en voor de kinderen die meehielpen snoep en limonade. Met dat geld is uiteindelijk het buurhuis gebouwd. Vlak na de oprichting kwamen er tal van activiteiten, zoals de figuurzaag, muziek en wandelclub. Later kwamen daar ook judo en gymnastiek bij. Ook ik heb op oudere leeftijd in het bestuur gezeten.
Een leuke anekdote was dat ik contributie moest ophalen voor de vereniging, Ik deed de Eisingastraat en maakte dan een praatje en inde de contributie. Er was één mevrouw en die had altijd de smoes ‘heeft u terug van 100 gulden’. Dus daar stond een schuld van een paar maanden. De tweede penningmeester (de heer ter Veer) had voor mij een zak met kleingeld en ging ik weer naar die dame. “Ik heb alleen maar honderd gulden, kunt u wisselen?” Ja mevrouw en ik legde de zak met kleingeld op de tafel. Die mevrouw was sprakeloos en overhandigde een brief. Wat er in stond weet ik niet, maar als ik kwam innen betaalde zij onmiddellijk de contributie.
Ik herinner mij de families Beekman en Strik, ook zij hebben in het bestuur gezeten en niet te vergeten mijn broer. Het was een leuke en fijne vereniging.
Hans Roosendaal zegt
Kasten aan het opruimen en kijk….. bij elkaar gewandelde medailles bij de wandelclub van Reigersburg. Jaren ‘60-‘70
Hans Roosendaal
Ook nog een wandelboekje:
Hans Roosendaal
Gert Blij zegt
Als jongetje op de wandelclub gezeten. Aantal keren de vierdaagse gelopen. Die eindigde altijd op zaterdagmiddag. Dan stonden de ouders aan de kant ons met bloemen op te wachten.
Wij zongen uit het “Reigersburg liederen boek” (Dudeljo klinkt zijn lied, Dudeljo en anders niet”, de wielewaal natuurlijk)
En dan als jonge tiener in de vroege zestiger jaren dansles van Jan Erisman in het nieuwe club gebouw.
Wat een jeugd hadden we.
Reacties zegt
Huib Leenders
Het begon allemaal in het pand naast Zaagsma. Elke maand werden er kranten opgehaald. Als kind werd er “gevochten” wie met Ome Rinus mee mocht. Eens in de maand op zondag een filmdag. Een paar prominente figuren waren de familie De Ruyter. Woonden volgens mij Eisingastraat 2, 1 hoog; Ik heb op gymnastiek gezeten, op maandagavond. De wandelclub. Figuurzagen. Later, in ons “eigen” pand, op muziekles en Judo. Aan de andere zijde zat Sjaloom een muziektempel, waar elke week optredens waren. Toen ik oud genoeg was, menig concert bijgewoond
Karin Palsenbarg-Hoogewoning
Huib Leenders sjaloom heerlijk kwam er ook altijd.
Léon Pleging Inderdaad. Ik lees ineens weer namen die ik vergeten was. Mevrouw de Ruyter, Ome Rinus…… Wat was het een mooie tijd. Oud papier ophalen en de wandelclub van Reigersburg. Ik moet nog veel medailles hebben….. ergens.
Mooie herinneringen die door dit soort geplaatste stukjes ineens weer boven komen.
Hans Roosendaal Jazeker Hans, wij liepen altijd hand in hand! De mensen vonden het wel een beetje vreemd.
Ik herinner me ineens dat ik ook een wandelboekje had, waar de wandelingen in gestempeld werden.
Hans Roosendaal Léon Pleging dat weet ik nog en zongen altijd: De lanen in en de paden op, vooruit met goede pas/ moed
Jim Wu Huib Leenders ook de heer Vloothuis, Ritzema Bosstraat 13h, was meen ik de voorzitter. Ook heer Leijdel (sigaren/sigaretten vh Hoflaan) was er aktief
Kees Zijp Jaap Kruizinga kon mooi vertellen. Ik was nog eens bij een diavoorstelling van hem in de Rehobotkerk. Na afloop kregen we een sinasappel en een boekje van J.W. vd Hulst.
Ria Evertse Geweldige verteller . Eens per maand in de Prinses Julianaschool . Vertelde hij het verhaal in de soete suikerbol. Met behulp van plaatjes en een toverlantaarn jaren 50
Leon Pleging Ik herinner me ineens dat ik ook een wandelboekje had, waar de wandelingen in gestempeld werden.
Willem Wever Heb ik nog op gymnastiek gezeten voordat ik mocht voetballen.
Inge Jensen Jaren op de gymnastiekclub gezeten met veel plezier. Herinner mij meneer van Mourik.
Leo Freesen Op de wandelclub en de weekendclub gezeten. Op de zaterdagavond de dansavond met muziek van Viktor Silvester. en vroeger op de vrijdagavond kranten ophalen en dan naar het Ingnehuishof brengen waar ze een loods(je) hadden, maar was altijd gezellig
Karin Palsenbarg-Hoogewoning Was er niet iemand die al een paar keer vroeg of er geen foto van phicedas of later sjalom bestond…deze dus.
Els Chevallier Ja hele mooie herinneringen aan mijn tijd bij Reigersburg!De vele weekends kamperen in Hilversum bij tante Ton en oom Eef met de weekendclub.
Vele jaren meegeweest met de kampweek deze was er voor kinderen van 6 tot 14jaar met tante Ton, oom Eef, ta… Meer weergeven
Hans Roosendaal Tante Bep en ome Rinus Strik. 2 grote gangmakers voor deze vereniging( misschien wel de oprichters) Jan ter Veer en mijn vader waren de “directie” van het ophalen oud papier. Met de opbrengst is het clubhuis grotendeels betaald. Judo, op zaterdag ochtend, nog de witte en gele band gehaald
Daarnaast werd het nodige geld opgehaald voor de voetbaltoto. Mijn vader bracht de formulieren en het geld elke vrijdagavond naar de Emmalaan
Johan Smit Ik ben van 1946 en woonde aan de Hugo de Vrieslaan. De wandelclub is aan mij voorbij gegaan maar de andere aktiviteiten staan mij nog duidelijk bij. Vooral op Koninginnedag zaklopen. Ik heb zelfs nog twee figuurzaagstukjes bewaard. Volgens mij betaalde… Meer weergeven
·
Anneke Hamel Mijn herinnering aan Reigersburg is volksdansen en de weekendclub en kamperen in Hilversum. En zaterdagavond dansen met een bandje.
Annette zegt
Hans Roosendaal, jij hebt toch ook nog zo’n prachtig hert gefiguurzaagd?!? Ik herinner mij dat de Efteling ook pas geopend was en in de zomervakantie mochten wij met de bus mee naar het Sorookjesbos en na afloop spelen in de grote speeltuin.
Tilly van der Hoek zegt
Mooie herinneringen! Ik heb nog foto’s van de wandelclub, een wandelboekje en medailles die ik nog steeds niet heb weg kunnen gooien. De weekendclub, in de weekends naar camping De Molshoop in Hilversum, waar tante Ton en oom Eef een caravan hadden. Tenten werden opgezet en we hadden altijd veel plezier met elkaar! Kampweek elk jaar, ik herinner me oom Bob, weet even geen achternaam. Twee keer per jaar kienavond, met Pasen en Kerst. Carnaval, tante Ton maakte de kleding, die kon je dan huren. En zo kan ik nog wel even doorgaan!
Arnold Lotte zegt
Ja het was een hele mooie tijd en hebben veel gelachen met elkaar.
Arnold Lotte
Sandra Krebs, Broekhuisen zegt
Ik zie de naam Palsenbarg, ik had een vriendinnetje Judith Palsenbarg, zij woonde op het Darwin plantsoen. Het was trouwens Ficadas: film, cabaret en dans.