1824 – 1962
Door: Jo Haen van Langen
Lees ook: N.V. Internationale Cacaofabrieken Blooker
Blooker is de naam van een voormalige cacaofabriek die in 1824 in Amsterdam werd opgericht en tot 1962 heeft bestaan.
In de molen De Vriendschap aan het Oetgenspad 133 waar vroeger verf en tabak mee werd gemalen, begon Jurriaan Blooker samen met Jan Barendsz, op 3 april 1798 voor 2200 gulden met huijs en erve zijn snuiftabak-fabriek. Twaalf jaar na zijn dood begonnen zijn zoons Johannes (overleden 1858) en Cornelis (overleden 1836) in 1813 hun chocoladefabriek. Na enkele uitbreidingen en een grote brand verhuisde de ‘Stoom-Chocolaadfabriek’ in 1886 naar een nieuwe locatie in Amsterdam, aan de Weesperzijde 194 en de Omval, waar nu het gebouw Leeuwenburg, het voormalige hoofdkantoor van de voormalige Postbank, staat.
Reeds in 1905, was de fabriek grotendeels gemechaniseerd, net als bij Ringers en Van Houten, maar dat kon niet worden gezegd van de vele kleinere werkplaatsen waar ook chocolade werd geproduceerd.
In zijn bestaan heeft het bedrijf verschillende namen gevoerd, waaronder Zeeuwse chocoladefabriek en in een latere periode, gedurende 43 jaar, de naam Internationale Cacao-Fabrieken en tenslotte Blooker’s Cacao- en Chocolade Fabrieken.
Het bedrijf werd door gebrek aan opvolgers in 1962 gesloten en overgenomen door de van oorsprong Amsterdamse- en later Bussumse cacaofabriek Bensdorp. Ook deze cacaofabrikant heeft door de concurrentie uit het buitenland zijn zelfstandigheid niet kunnen behouden en is uiteindelijk in Zwitserse (Belgische) handen gekomen. Wel is er in Amsterdam een straat naar Johannes Blooker genoemd, de Johannes Blookerweg.
Het merk Blooker is inmiddels weer in bezit van een Nederlandse firma. Het chocoladeverwerkingsbedrijf Rademaker is tegenwoordig verantwoordelijk voor het merk. Blooker Daalders cacao (anno 1814) is nog steeds in pakjes van 250 gram te koop, maar wordt gemaakt door Rademaker BV.
Ter herinnering aan Blooker is tussen de nieuwbouw op de Omval het voormalige portiershuisje geplaatst. Het heeft een horecafunctie.
Marcel Bergh zegt
Beste alle,
Ik woon in het gebouw van de voormalige eigenaar Johannes Blooker, het heet Nieuw Zandbergen in Huis ter heide tegenover het prachtige Blooker-park.
Eigenlijk zoek ik een een vlag van de cacao fabriek Blooker deze kan ik mooi laten wapperen aan het pand.
J.J.T. Ursem zegt
Leuk verhaal en ik heb het gebruikt om op Marktplaats twee bijzonderen waardepapieren van deze fabriek (Internationale Cacaofabrieken NV) aan te prijzen.
Neem een kijkje:
https://www.marktplaats.nl/seller/view/m2042536185
https://www.marktplaats.nl/seller/view/m2042534423
Groet,
Jaap-Jan Ursem
Dick Reijnen zegt
Ik heb een groot reclamebord Blookers Cacao, 170 cm. te koop, zie blooker op marktplaat, is er van uw kant belangstelling, er is in Nederland geen 2de bord bekend, Dick Reijnen Kanarie 39, 5831ND Boxmeer, reijnen-oonk@hetnet.nl,
Kees de Heus zegt
Prachtige foto’s van de Blookervestiging. Het pand staat denk ik aan de Weesperzijde, niet op de Omval.
Op de Omval was ook een vestiging (fabrie/opslag/portiershuisje). Heb ik dat juist?
Is er een plattegrond van de Omval en Weesperzijde met daarop de verschillende onderdelen van het bedrijf?
Peter Louw zegt
Beste Kees, de fabriek en het fabriekskantoor stond inderdaad aan de Weesperzijde, de opslag en de woning van de portier aan de Omval. De overige kantoren stonden aan de Achter Oosteinde. Met vriendelijke groet, Peter Louw
Joop Jansen zegt
Hallo beste mensen,
U mag wel trots zijn, dat wij het kleinste poldertje van Nederland hebben gehad.
O ja, en waar lag dat dan en waarom nu niet meer?
Zal ik jullie uitleggen. Sorry,ik betrap mij erop dat ik met ‘je’ begin en dat hou ik er dan maar in.
Toen de spoorwegen vanaf het Weesperplein een spoorlijn naar het verre Utrecht gingen aanleggen ging deze ook door een stukje van de Watergraafsmeer. Hierdoor kwamen Korff en Blooker cacaofabrieken in een apart poldertje te staan en later toen de weg vanaf de Berlagebrug doorliep onder het viaduct, daar de spoorlijn net voor de oorlog was opgehoogd en het Weesperpoortstation was vervangen door het Amstelstation, er twee poldertjes ontstonden en die waar de Korff-fabriek stond, de kleinste werd. Elk poldertje had toen een eigen gemaal.
Dit alles is verleden tijd en afgebroken, opgehoogd en nieuwbouw gepleegd.
Dit wilde ik jullie nog even vertellen,voordat ik als oud-de Wetbuurter van voor en in de oorlog begin met mijn herinneringen.
Groet,
Joop Jansen 1932
Cornelis Mensch zegt
Het kleine poldertje heette volgens mijn herinnering de Alexanderpolder.