Café Betondorp in de Brinkstraat

0

maart 2018

Auteur: Jo Haen – Verteller: Gerrie Jansen (1980) Geboren in Amsterdam (in het Burgerziekenhuis) – Sinds 2016 eigenaar van Café Betondorpdorp.

Gerrie achter de tap - 2018 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Gerrie achter de tap – 2018 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Ajax – het hele café is er vol van
Op de pui van het café in de Brinkstraat 123 pronkt in grote betonnen letters, heel toepasselijk, de naam CAFE BETONDORP. Voorheen heette het El Barrito, maar sinds juli 2016 zwaait Gerrie Jansen er de scepter. En dat hij een fan van Ajax is wordt je meteen duidelijk als je het café binnenkomt. Het is Ajax wat de klok slaat. Het hele café is er vol van. Foto’s uit de succesjaren en zelfs een wandschildering met Johan Cruyff. En uiteraard kun je hier live naar de wedstrijden Ajax kijken.

Restauratie-timmerman
Voordat Gerrie het café overnam was hij werkzaam als restauratie-timmerman, waar hij een speciale opleiding voor had gevolgd. Hij heeft zelfs meegewerkt aan de restauratie van de Westertoren en dan speciaal de kroon op de toren. Geweldig om te doen, maar door gezondheidsproblemen moest hij helaas stoppen. Hij zocht wat anders en via een vriend heeft hij toen het café in de Brinkstraat kunnen kopen.
Het lijkt vreemd, de overgang van de bouw naar de horeca maar als kind kwam hij hier al toen het nog Praathuis heette, samen met zijn vader. Na de wedstrijd in het Ajax-stadion, toen nog aan de overkant van Betondorp, dronken ze hier samen nog wat. Zijn vader een biertje en hij een glaasje limonade. Hij vond het geweldig in het café, want iedereen bood hem voetbalplaatjes aan. Soms wel een stuk of 10 tegelijk.

Foto: Gerrie Jansen - Alle rechten voorbehouden

Foto: Gerrie Jansen – Alle rechten voorbehouden

Kaartje leggen, darten en biljarten
Nadat Gerrie het café in 2016 had overgenomen heeft hij het interieur zelf opgeknapt, timmeren was tenslotte zijn vak geweest, en bovendien scheelt het een hoop geld. Café Betondorp is geopend van 4 tot 1 uur, op zaterdag en zondag van 4 tot 3 uur ’s nachts. Het is geen eetcafé, al kun je wel tosti’s, bitterballen en andere borrelhappen bestellen.
Hij gaat het werk steeds leuker vinden. Toen hij het café overnam was het een verlopen zaak, maar nu wordt het steeds beter bezocht door buurtbewoners, die een kaartje willen leggen, darten of biljarten. De jeugd is niet meer zo van de spelletjes, maar de ouderen komen graag. En zoals hierboven reeds gezegd kun je de Ajaxwedstrijden live op t.v. zien.
Ik vraag hem of hij geen concurrentie ondervindt van De Avonden, even verderop in dezelfde straat. “Nee, De Avonden is een eetcafé en daar kun je niet biljarten, een kaartje leggen of darten.

Een feestje of begrafenisborrel – alles is mogelijk
Af en toe komt er een zanger optreden. Helaas mag dat maar 2 of 3 keer per jaar, want de gemeenteverordeningen zijn helaas streng. Een terras mag alleen vóór de deur, niet achter, al zou dat prettiger zijn, maar men wil kunnen controleren. Er zijn problemen met vroegere eigenaren geweest en dat is natuurlijk jammer, maar Gerrie laat zich er niet door weerhouden. Je kunt bij hem ook een verjaardagsfeestje geven. Of na een begrafenis een kopje koffie drinken, een borreltje drinken en/of wat eten. Het gebeurt steeds vaker dat mensen na een begrafenis of crematie nog wat langer bij elkaar willen zitten en een glaasje gaan drinken.
Het geeft hem voldoening dat de mensen Betondorp hem steeds meer gaan waarderen. Dat komt ook omdat hij graag meedoet met activiteiten die in de wijk worden georganiseerd. Zo stelt hij het café ter beschikking als verzamelplaats voor een groep bewoners die eerdaags tuintjes gaan opknappen van Betondorpers die dat zelf niet meer kunnen. Gerrie verzorgt dan gratis de drankjes.
En bij de Johan Cruyff-loop vorig jaar kreeg ook iedere 14e bezoeker een gratis drankje.
Hij heeft geen personeel, al helpt de buurvrouw soms. Zijn vrouw staat niet in de zaak, zij heeft zelf een schoonheidssalon. Samen hebben ze 2 kinderen.
Bij het weggaan vertelt hij nog dat toen Bobby Haarms uit het ziekenhuis was ontslagen om thuis zijn laatste dagen te kunnen doorbrengen hij nog in het café is geweest voor een broodje bal. Dat wilde hij persé nog een keer eten.

Foto: Gerrie Jansen - Alle rechten voorbehouden

Foto: Gerrie Jansen – Alle rechten voorbehouden

3
Foto: Gerrie Jansen - Alle rechten voorbehouden

Foto: Gerrie Jansen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Ajax heeft gescoord tegen Sparta op zondag 18 maart 2018 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Ajax heeft gescoord tegen Sparta op zondag 18 maart 2018 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Rust. Even tijd voor een glaasje! - 18 maart 2018 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Rust. Even tijd voor een glaasje! – 18 maart 2018 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply