Café de Beursbengel

2

1913 – 2018

Verteld door: Richard Keijzer (1954) Tot 1961 in Amsterdam gewoond. Journalist, schrijft voornamelijk over computers. Hobby Typografie, gecombineerd met de stijl van de Amsterdamse School.

Middenweg 40-42 – Foto uit 2018, de huidige situatie – Alle rechten voorbehouden

In de twee panden op de Middenweg, hoek Zacharias Jansenstraat zat in 1913 de English Lunchroom, waar mensen hun middageten konden nuttigen. Het pand had nog maar een halve horeca-bestemming, want er mocht geen alcoholhoudende drank worden geserveerd. De toenmalige eigenaar heeft daar wel vergunning voor aangevraagd, maar die werd in eerste instantie afgewezen omdat er al te veel café’s in de Watergraafsmeer aanwezig waren. Uit het oogpunt van volksgezondheid wilde de gemeente het aantal drankplaatsen beperkt houden.

Uiteindelijk kwam er wel een vergunning. In 1919 werd the English Lunchroom opgevolgd door café De Beursbengel, een zaak waar heren op hun gemak konden biljarten. Het café werd in 1922 rigoreus verbouwd, waarvoor architect Dick Greiner in de arm werd genomen. Hij zou later naam maken met de bebouwing van Betondorp. Greiner ontwierp een strak exterieur en een dito interieur, geheel in de stijl van de Amsterdamse School.

Dat wilde zeggen: met veel glas-in-lood, mooi houtwerk en een geheel eigen belettering. Die letters had Greiner zelf ontworpen en ze werden ook gebruikt op de tekeningen voor de verbouwing. Zo’n mooie letter mag je niet in de vergetelheid laten wegzinken en daarom werd het plan geboren om er een computerfont van de maken. De eerste helft van het werk zit er op, zie de bijgaande illustratie, die een combinatie is van de oude blauwdruk en het nieuwe lettertype.

Foto/tekening: Richard Keijzer – Alle rechten voorbehouden

Ontwerp: Richard Keijzer – Alle rechten voorbehouden

Ik heb de tekening van Greiner ingemonteerd in een foto van de huidige situatie – Richard Keijzer – 2018 – Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

  1. Een advertentie dat op maandag 13 maart 1905 o.a. zal worden geveild Middenweg 32 (nu nr 40-42) hoek Paul Krugerstraat (vóór de annexatie op 1 januari 1921 heette de Zacharias Jansestraat Paul Krugerstraat).

Leave A Reply