Christiaan Huygensplein 17 – Arno is ermee gestopt

0

2019

Door: Jan Dijk (1947) Jongste zoon van Ds J. Dijk, ex-huisarts in A’dam ZO.

Arno Cowan – Foto: De Brug – Alle rechten voorbehouden

Kaashandel den Hollander in de Watergraafsmeer is er in oktober 2018 mee gestopt. Arno is ermee gestopt.

Wat een kleurrijk figuur! Een dichter. Voor €7,50 kon je een dichtbundel kopen. Twee lagen er. En een conference op schrift. Al in zijn jeugdjaren publiceerde hij gedichten. Onder de naam Arno Cowan. Ze sieren allemaal mijn boekenkast.
Zonder grapje kwam je zijn winkel niet uit. Vaak leuk, soms herhaalde hij zich. Gaf je hem bij €7,10 alvast 10 cent, dan zei hij steevast: Laat de rest maar zitten. Vaak vertelde hij klanten over zijn leven. Voor sommigen was dat wel eens te veel. Over Nederlands-Indië had hij duidelijke standpunten. En wees hij je op een bijzondere kaas, dan was dat geen aanbieding, maar juist een stukje duurder. Melkboer wilde hij per se niet zijn. Voor melk moest ik naar de slager aan de Hogeweg. Wijn was er altijd. Ook een scala aan heerlijke Franse kazen. Saai was het er nooit. De koffie stond vaak klaar. Heel soms schonk hij voor vaste klanten laat in de middag één glas wijn in. Hij kon ook luisteren. Al voelde hij zich ziek, hij bleef gewoon doorwerken.

Bij feestdagen hielp familie hem en bleef hij wel eens eindeloos veel dagen achter elkaar open. Diep tragisch was het plotse overlijden van zijn schoonvader al weer heel wat jaren geleden. Die werkte wel vaker mee. Uiterst zelden was Arno er niet zelf.
Hij had in juni in de winkel nog een conference willen presenteren. Helaas, de winkel moest dicht, dat wist hij toen al.
Betere kaas zal ik nooit vinden.
Het liefst zat hij nog in een stil huisje in Frankrijk. We hopen dat hij weer tot dichten komt.

Foto: De Brug – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply