1960 – 1965
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
Twee keer van huis naar de Vijfde Montessorischool
Mijn zusje – ja, ze was nog klein – Annemieke en ik liepen op sommige schooldagen twee keer van huis naar de Herschelstraat en terug. De Vijfde Montessorischool was een fijne school en waarschijnlijk nog wel. Maar het was een pittige afstand van het Robert Kochplantsoen heen en weer en nog een keer.
Aan de straatkant een urinoir
We hielden vaak onze neuzen dicht als we een klein stukje over de Linnaeusparkweg liepen. Daar op de hoek was een klein complex van een transformatorhuis en een gemaal (het staat er nog) met aan de straatkant een urinoir. Pas bij de hoek mochten we oversteken en dat deden we dan ook keurig – het was rond 1960.
Bij de Vana iets opmerkelijks
Dan passeerden we de telefooncel en kwamen bij de kruidenierszaak van Vana. Nu had je in die tijd, tot de opkomst van de supermarkten, op bijna elke straathoek wel een winkel, maar in deze buurt waren het wel opvallend veel kruideniers. Zo was er een grutter op nummer 177 van de Linnaeusparkweg en verderop bij de Mariottestraat weer een. Hier bij de Vana was iets opmerkelijks aan de hand, want ernaast zat – althans in mijn herinnering – nóg een kruidenier. De naam weet ik niet meer en naspeuringen leverden niets op.
Zeiden ze elkaar vriendelijk gedag?
Ik moest aan die hoek denken toen daar onlangs (januari 2024) brand was in de fietsenwinkel. Die is gevestigd in zowel de voormalige Vana als in de naburige concurrent. Het moeten allebei kleine zaakjes zijn geweest. Nu vraag ik me af hoe die buren in de middenstand met elkaar omgingen. Zeiden ze elkaar vriendelijk gedag of werd een klant erop aangekeken als hij eens naar de andere deur liep?
Ik ben benieuwd wie zich de andere winkel kan herinneren en misschien is er iemand die iets van de twee winkels weet.
Mirjam Klooster zegt
Er zat op de hoek Hogeweg/Bredeweg een boekenwinkel Schaling.
Moeder en zoon.
Zoon kwam ik weer tegen als Engels leraar op de middelbare school in Alphen aan den rijn.
Toch lees ik niets over deze boekenwinkel.
Jo Haen zegt
Er bevonden zich inderdaad 2 kruidenierswinkels naast elkaar. Op de hoek zat Vana en daarnaast Linnaeusparkweg 142 zat Simon de Wit, zoals op de foto hierboven duidelijk te zien is.
Zie in de winkelrubriek Linnaeusparkweg 142
https://www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl/linnaeusparkweg-142/
Jo Haen