


Foto: Kees Zijp Alle rechten voorbehouden

Foto: Kees Zijp Alle rechten voorbehouden


Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden
VvWGM verzamelt alles wat met dit voor ons speciale stadsdeel verband houdt d.m.v. diverse rubrieken.
Mevr. Zijp in de Pythagorasstraat 9 een hoog heb ik nog steeds voor mij. F.D. Verheul zoon van de olieman die wekelijks bij haar kwam.
Op 15 september 2019 een nostalgische wandeling gehouden met onze 93 jarige tante Gre Zijp door de Watergraafsmeer naar de woningen waar zij met haar ouders en 10 broers en zusters gewoond heeft aan het begin van de vorige eeuw. We beginnen de wandeling bij huize Frankendaal, via dr Willem Beukelstraat waar de Rehobothkerk stond, naar de Wakkerstraat waar vele familieleden naar het kleuterschooltje Tryphosa gingen, naar de Corn Drebbelsstraat 4. Daarna naar de Lineauskade 13, hoek Bredeweg waar 11 kinderen gewoond hebben. Als laatst de Pythagorasstraat 9
Tante Gre woont nu nog zelfstandig .
Alleen tante Hanna en tante Gre zijn nog in leven.
Kees Zijp
Cornelis Drebbelstraat 04
Tegenover de groentehal van Busman, daar had je een loodgieterszaak, tevens gashaardenverkoop, van de heer Leeflang. Daarvoor heeft het grote gezin van de familie Zijp erin gezeten. De heer Zijp had een kruierij (een soort van bodedienst), eerst met een handkar, later met een bakfiets. De oudste zoon was Jaap (in 1991 overleden).
Na de heer Leeflang heeft Theismeijer nog in die zaak gezeten, maar die is toen naar de Wakkerstraat no. 4 verhuisd, in de zaak van loodgieter Langhof.
Freek en Johan Velders
(1992)
Cornelis Drebbelstraat 04
Op de bovenste foto staan bij de kinderen 3 zonen van mijn opa en oma n.l .Jacob Marten Zijp (1911), Marten Jacob Zijp (1912) (mijn vader) en Heinrich Wiebe Zijp (1914) – de drie jongens vooraan met de armen om elkaars nek. Op de arm van mijn oma in de winkeldeur oom Gerard Jacobus Zijp (1915).
Op de tweede foto zit Wietske Zijp (15-04-1918) voorop de transportfiets en staat Gerard Jacobus ernaast. Dat zou dan omstreeks 1921 moeten zijn geweest.
Mijn opa had een expeditie en kruierij dus een soort koeriersbedrijf in die tijd.
Tevens verkocht hij klompen zoals je in de etalage ziet liggen en maakte hij sigaren.
Zie de tekst op het raam E.J. Zijp – Zondags gesloten.
Kees Zijp
Corn.Drebbelstraat 04
► Vleeshouwerij J.H. Hofmann jr, (1909) Rolpens f.0.65 per 5 ons
► Loodgieterszaak Weidieks, verkoop en onderhoud van Gashaarden. Overgenomen door Theijsmeijer die later weer verhuisde met het bedrijf naar Wakkerstraat 4.
Bron: Jan van Deudekom