De bakker in de Wakkerstraat

0

21 juni 1955 – 22 juni 1995
Auteur: Frits Slicht.  Verteller: Mientje ten Dam-Pooters is geboren op 4 januari 1917 op de Nieuwmarkt nr. 17. Zij gaf een interview op 20 maart 2009. Mevrouw Ten Dam-Pooters is 92 jaar oud en woonde in de wijk Klein Dantzig van de Watergraafsmeer (bij Park Frankendael). Zij is overleden in 2009. Bron: Geheugen van Oost.

Wakkerstraat 16-18 – 1984 De bakkerswinkel van Willem en Tonny Hofmann in de Wakkerstraat. Ze woonden, samen met dochter Irene, achter de winkel. Foto: familie Jan van Deudekom © Alle rechten voorbehouden

Ik vertelde al dat er niet zo heel veel winkels waren op Klein Dantzig. Wel weet ik nog van de bakker in de Wakkerstraat. Overigens zaten daar wel wat meer winkels, eigenlijk was dat de enige straat met winkels. Ik geloof dat die nu allemaal verdwenen zijn.

Die bakkerij dus, heeft er volgens mij nog wel heel lang gezeten, daar werkten trouwens heel aardige mensen. Wat mij nog goed is bijgebleven is dat één van hun dochters ernstig ziek werd, zij had kanker. Die is na een half jaar gesukkeld te hebben, overleden. Dat was echt een reuze klap voor die mensen. En dan te bedenken dat de vader, de bakker, ook al aan kanker was overleden. Het overlijden van haar dochter is de vrouw van de bakker te veel geworden. Zij is er toen uitgegaan en ergens aan de Zaan gaan wonen.

In de winkel werd nog over van alles gepraat. In de winkel kwamen de verhalen echt los. Zo kwam je van alles over elkaar te weten. Je stond met elkaar, bij elkaar en dan gebeurde dat gewoon. Maar die gezelligheid van heel vroeger, zoals ik die kende van voor de oorlog, met de Joodse mensen, die komt niet meer terug.

Echt heel veel contacten heb ik niet in de buurt, alleen met die mensen van de bakkerij had ik een goed contact. Een echt buurtgevoel is hier niet ontstaan, misschien omdat het allemaal laagbouw is. Onze kinderen hadden het hier wel naar hun zin, zij zijn hier ook op school geweest. Zij zaten op de Willem Oudshoornschool, in de Willem Beukelszstraat. Daar hebben ze goed les gehad, mijn oudste zoon is zelfs leraar geworden.

Wakkerstraat 16 .
Foto’s: kleinzonen van Wim en Tonny Hoffman Alle rechten voorbehouden

Wakkerstraat 18 Links van de bakkerswinkel was de z.g. karrenstalling. Links van de bakkerswinkel was de z.g. karrenstalling waar ook de bakkerij in was. Alle rechten voorbehouden

Wakkerstraat 18 Links van de bakkerswinkel was de z.g. karrenstalling. Links van de bakkerswinkel was de z.g. karrenstalling waar ook de bakkerij in was. Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply