1955 – 1988
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
Carl Friedrich Utermöhlen kijkt gewichtig naar de fotograaf, zijn borst bijna gebogen onder het gewicht van een trits onderscheidingen. Niet zo zwaar als de vracht die de barmhartige Samaritaan torste. Dat verhaal ontleende beeldhouwer Han Wezelaar aan de Bijbel voor het beeld dat in de Molukkenstraat op een hoge sokkel verscheen.
De Duitser Utermöhlen had zijn onderscheidingen verzameld met uitvindingen en verbeteringen van het snelverband. Dat product, een combinatie van wondkussen en zwachtel, bleek waardevol bij de verzorging van gewonde soldaten. Het succes ervan was de basis van een fabriek die hij eind negentiende eeuw aan de Weesperzijde opende. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog voorzag Utermöhlen in de stijgende vraag aan watten. Het bedrijf moest uitbreiden en deed dat in Watergraafsmeer, aan de straat naar de Indische Buurt. Het personeel schonk een kunstwerk: de Samaritaan die een half doodgeslagen man op een ezel sjort. Het heeft bij de ingang van het kantoor gestaan tot Utermöhlen in 1989 naar Wolvega verhuisde.
Wat er daarna met de barmhartige gebeurde is onduidelijk. Het is niet naar Wolvega verhuisd. Wél bleek dat de Amsterdamse kunstenaar zijn ezel met de vracht niet alleen aan Utermöhlen leverde. Gelijke of bijna gelijke beelden doken op in Rotterdam (Dijkzigt ziekenhuis), Gouda, park Sonsbeek, Raalte en Den Bosch.
Het gebouw van de eerste fabriek staat nog altijd aan de Weesperzijde. Het kantoor aan de Molukkenstraat kreeg ook een nieuwe bestemming.
Lees ook: Koninklijke Utermöhlen in de Watergraafsmeer
Lees ook: Ondernemer in smetteloos wit – Carl Friedrich Uhtermöhlen
Geef een reactie