24 november 2003 Verteller: Dien van der Groep-Kuijper Auteur: Hannie Storteboom
Dit is een foto van de Schagerlaan begin 1920. Rechts zie je mijn vader Henk Kuijper en in het midden staat een buurvrouw met mijn broertje Henk op de arm. Zelf sta ik er niet op, ik was nog een baby. We woonden op nummer tien en we hadden een kruidenierswinkel waar we ook melk verkochten. Er waren nog meer kleine winkeltjes in onze straat. Nog een kruidenierswinkel, een melkzaak en een aardappelschuur. Toen ik zo’n jaar of 14 was, hielp ik al mee in de winkel. Als het druk was riepen de klanten: “Zus, Zus!” En dan ging ik gauw achter de toonbank. Eigenlijk heet ik Dien, maar iedereen noemde me Zus.
In 1942 ben ik getrouwd met Wijnand van der Groep. We gingen wonen in de Majubastraat 10. Het was niet makkelijk een huis te vinden in de oorlog. Daar heeft mijn vader echt wel wat voor moeten geven hoor. Toen onze dochter Ans één jaar oud was, in 1944, gingen we weer in de Schagerlaan wonen op nummer 19, schuin tegenover de winkel van mijn ouders. Dat huis kregen we makkelijk omdat we de eigenaar, Van Veere, goed kenden. Hij bood ons het huis te koop aan voor 4000 gulden, maar Wijnand durfde dat niet aan. Huren kon ook, voor vijf en een halve gulden per week.
We hebben er gewoond tot 1960, toen de afbraak van de Schagerlaan begon. Mijn broer Jan heeft het langst van iedereen op de Schagerlaan gewoond. Zijn huisje, nummer 30, werd het laatst gesloopt.
Greet Vogelvang-Koens zegt
Mijn man Bert Vogelvang (helaas dit jaar overleden) woonde in de Bessemerstraat nr. 15. Hij was de jongste van het gezin. Zijn vader liep met paard en wagen een groentewijk. Hij sprak altijd over de familie Aalders en woonde boven opa Sibbel.
Ans Lankreijer poelman zegt
Hallo Greet,
Bert,jouw man , was een neef van mij
Zijn vader was voor mij “oom eb,en als kind mocht ik wel eens met hem mee op de bok van de groentekar met paard.zijn moeder was tante catrien ,een zus van mijn moeder dus .
Met Bert en zijn zus hinnie,speelde ik vaak
Het huis aan de bessemerstraat staat me nog helder voor ogen .
Heel jammer dat ik dit nu pas lees en niet een jaar eerder.,ik had graag nog eens contact gehad
Voor jou sterkte !
M. Wiersma-Liesveld zegt
Ik ben Mary (Wiersma- ) Liesveld, Ik ben van 1950 maar kende de fam. Groen en v/d Groep ook wel. Wij woonden op nr. 37 en mijn grootouders op nr. 17 v/d Linden en nr. 25 Liesveld.
Lenie Amels zegt
Schagerlaan
Mijn grootouders hebben in de Schagerlaan gewoond. Ik dacht nummer 11.
Daar zijn 3 kinderen geboren, mijn oom Gerrit, mijn moeder Annie en de jongste Albert, genaamd Ab.
De achternaam was Groen. Mijn grootouders zijn op een gegeven moment verhuisd naar de Fahrenheitstraat omdat de huizen op de Schagerlaan heel oud waren en slecht onderhouden.
Mijn moeder vertelde dat ze nog een WC buiten hadden boven een sloot en dat was natuurlijk niet echt lekker. Toen mijn grootouders het huis in de Fahrenheitstraat kregen was mijn grootmoeder zo blij vooral omdat er een toilet binnen was met zo’n ijzeren ketting waar je dan aan trok om door te spoelen. Ze vond het heel luxe. Als kind liep ik met mijn moeder door de Schagerlaan, wat er van over was, naar de Vrolikstraat, Daar woonde de oudste broer van moeder. Ik kan me herinneren dat er slootjes waren en een soort tuintjes met groente enzo. Alles was al gesloopt.
Misschien herkent iemand de naam Groen?
Mijn grootvader werkte bij de NS.
Lenie Amels
J. van der Reijden zegt
Schagerlaan- Transvaalkade
Ik herinner mij van mijn kinderjaren, dat wij met ene Arie met paard en wagen en een reklame bord er op
schillen op haalden.
Hij woonde in de Schagerlaan.
Later liep hij met een reklamebord op zijn borst en rug in de stad. Ik denk dat ik toen 12 of 13 jaar was 1948?
Ik woonde toen aan de andere kant van de Transvaalkade, in de Hofmijerstraat
Op de hoek zat een melkboer Michels
J. van der Reijden
Willie Brands denhartog zegt
Mijn grootouders hadden een Cafe op de hoek van de schagerlaan /Ringdijk