Bron: Historiek.net
Wie de bietenbrug op gaat, raakt in de problemen. Iets pakt dan verkeerd uit of loopt verkeerd af. Waar komt de uitdrukking ‘de bietenbrug op gaan’ eigenlijk vandaan?
Naast ‘de bietenbrug op gaan’ wordt ook wel gesproken en geschreven van ‘de bietenberg op gaan’. Je zit in de penarie, bent feitelijk in de aap gelogeerd, ofwel: Leiden is in last. Wie de bietenberg op gaat kan ook failliet zijn geraakt of echt zwaar in de problemen zitten.
Mogelijke herkomst van de bietenbrug op gaan
Taalkundigen vermoeden dat de bietenbrug op gaan afkomstig is van de situatie waarbij boeren met bietenwagens een brug moesten passeren. Er vielen dan altijd wel bieten van de kar af. De bieten werden natuurlijk geplet omdat er anderen overheen reden, waardoor de bruggen spekglad werden. Regelmatig gleed je daardoor uit of gleed – als je niet voorzichtig deed – de bietenkar van de brug af.
Er zijn aanwijzingen dat deze uitleg klopt.
Zo bestaan er daadwerkelijk bruggen die Bietenbrug heten. Minsten drie bruggen heten tegenwoordig zo en liggen in Amsterdam Watergraafsmeer, Groningen en Zwanenburg.
De meest voor de hand liggende is de Watergraafsmeerse brug van de herkomst van de uitdrukking, omdat de buggen in Groningen (2010) en Zwanenburg (2013) van recente datum zijn.
Dik Brijs zegt
Ik ben heel nieuwsgierig, op het bordje staat “Een initiatief van de Zondag 3”. Betekent dit dat er ook initiatieven van de zondag 1 en 2 bestaan? En misschien ook wel 4, 5 en misschien nog meer? En waar bevinden die zich? Kortom, is deze brug misschien een tussenstation in een rondwandeling door de Watergraafsmeer of iets dergelijks?
Met vriendelijke groet,
Dik Brijs.
Jo Haen zegt
Ik ben eens gaan kijken en heb de bietenbrug gevonden: Er loopt een pad parallel aan de Kruislaan ter hoogte van TOS-Actief en daar staat het bord bij de brug die naar een veld van TOS-Actief voert.