De boer op met Jo Haen

0

13 maart 2019

Boekpresentatie Boerderijen in de Watergraafsmeer

Door René van Eunen – Hij werd geboren op 19 mei 1979 in het Anna Paviljoen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Op 30 april 1980 is hij met zijn ouders in de Watergraafsmeer komen wonen en daar woont hij nog steeds. Al sinds zijn 12e jaar heeft hij interesse voor de geschiedenis van de Watergraafsmeer.

De Vergulden Eenhoorn, Ringdijk 58 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Jo Haen presenteerde op 13 maart 2019 in Linnaeus boekhandel haar boek Boerderijen in de Watergraafsmeer. Dit deed ze met een lezing waarin ze eerst wat meer vertelde over de geschiedenis van de Watergraafsmeer en daarna inging op het boerenleven. Alles met een duidelijk humoristische inslag, zodat het geen saaie boel werd. Ze had veel toehoorders, de boekhandel had zelfs niet voor iedereen klapstoelen. Ik was op tijd maar voor mijn doen wat aan de late kant en dat heb ik geweten. Slechts ergens achteraan kon ik alles gadeslaan.

Na de uiterst geslaagde lezing was er tijd om onder het genot van een drankje met Jo Haen te praten en een boek door haar te laten signeren. Naast een handtekening zette zij een fraaie Watergraafsmeerstempel in het binnenblad van het boek. Het zit vol met bijzondere oude foto’s en is door Ron de Wit prachtig vormgegeven, onder de vlag van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.

Wie het boek bekijkt ziet direct dat hier veel research in is gaan zitten. Online spitten in oude woningkaarten en natuurlijk in het Stadsarchief Amsterdam, contact opnemen met mensen die nog op de oude boerderijen hadden gewoond en deze mensen ook interviewen, foto’s scannen en dan nog de tekst schrijven. Meer dan drie jaar werk is er in gaan zitten. Een bijna verloren gegaan stuk geschiedenis is hierdoor aan de vergetelheid ontrukt. Dat is niet alleen mooi voor de Watergraafsmeer en Amsterdam, maar ook voor de geschiedschrijving van Nederland.

Dit geweldige boek is een regelrechte aanrader. En voor de prijs hoeft u het niet te laten; met meer dan 100 pagina’s bent u voor € 19,20 echt niet bekocht!
———————————————————————

Voor een verslag door Mieke Brink-Haen ga naar ► Lezing over boerderijen in de Watergraafsmeer

Stempel van de Gemeente Watergraafsmeer

Share.

Leave A Reply